Stavljanje na glavu Kristove trnove krune

U četvrti meksičke Guadalajare župnik skida trnovu krunu s raspela – koje se smatra čudesnim – i stavlja ju na glave župljana koji to žele…

U Guadalajari, u zapadnom Meksiku, župljani četvrti Mexicaltzingo izvode isti obred svakog petka, koji se održava nakon mise u župi Sv. Ivana Krstitelja gdje je izloženo raspelo Señor de la Penitencia, prenosi nedjelja.ba.

Najprije svećenik skida trnovu krunu s kipa (stiliziranu zlatnu krunu bez stvarnog trnja) dok vjernici staju u red. Zatim na jednog po jednog nakratko ju stavlja na njihove glave. Iako je točno podrijetlo ovog običaja nepoznato, njegova svrha je jasna: potaknuti na pokajanje.

Inače, ovo raspelo ima zanimljivu povijest koja datira iz 16. stoljeća kada se četvrt Mexicaltzingo razvijala tijekom španjolskog osvajanja. U to vrijeme za mise mještana služila je samo kapelica koju je održavalo domaće stanovništvo. Franjevci iz susjednog samostana Sv. Franje iz Guadalajare išli su tamo održavati službe i slaviti sakramente.

Kip, izrađen u prirodnoj veličini od paste načinjene od klipa kukuruza, bio je u kapelici 100 godina. Njegovo se stanje s vremenom pogoršavalo i franjevci su ga zbog toga odlučili spaliti. Međutim, župljanin kojemu su povjerili taj zadatak zamolio je dopuštenje da ga umjesto toga sačuva za osobno štovanje.

Na kraju ga je donio u obližnji dominikanski samostan s namjerom da ga restauriraju. Tamo se, prema pričama, kip čudesno sam obnovio, pa je ponovno izložen za javno štovanje u kapeli Sv. Ivana Krstitelja. Danas je kapela postala župa i svetište u komu ga ljudi časte.

Jesu li svi detalji ove priče istiniti ili legenda, nitko sa sigurnošću ne može reći. Ali oko ovog Kristova raspela rasla je duboka pobožnost te mu je i nekoliko iznenadnih iscjeljenja pripisano.

Od 18. stoljeća, na Pokladni utorak, župnik izlazi i simbolično vatom očisti Krista na križu; skida krunu i platno oko Gospodinovih bokova kako bi ih stavio na vjernike i pozvao da se ujedine s Kristovom mukom koju je podnio za grijehe svijeta.

Označeno u