Sudska pobjeda američkih pro-lifera: Ovo je velika pobjeda za svijet koji se zalaže za život

Država New York neće moći prisiliti kršćanske pro-life centre posvećene trudnicama koje se suočavaju s problemima da zapošljavaju one koji se zalažu za pobačaj.

Američki prizivni u New Yorku preinačio je odluku nižeg suda da odbaci tužbu koju je podnio pro-life aktivist Chris Slattery koji preko svoje organizacije pruža podršku trudnicama.

“Oduševljeni smo”, rekao je Slattery. ”Ovo je velika pobjeda za svijet koji se zalaže za život, te za katoličke i kršćanske škole i organizacije, velikim dijelom zahvaljujući društvu Thomas More i njihovim sjajnim odvjetnicima”.

Slattery je osnivač Expectant Mother Care (EMC), mreže centara za trudnoću sa sjedištem u New Yorku koji nude samo pro-life alternative pobačaju. U posljednja tri desetljeća, mreža potvrđuje da je spasila oko 43 000 djece od pobačaja, javlja Life site, piše narod.hr.

Godine 2019. država New York donijela je zakon koji je legalizirao pobačaj do rođenja kojim je među ostalim, zabranjeno poslodavcima da donose odluke o zapošljavanju i napredovanju na temelju odluka o “reproduktivnom zdravlju” zaposlenika ili kandidata, uključujući odluka o pobačaju ili promicanju pobačaja.

To zakonodavstvo predstavlja egzistencijalnu prijetnju pro-life organizacijama jer im zabranjuju “diskriminaciju” zaposlenika ili kandidata za zaposlenike na temelju njihovih stavova ili sudjelovanja u pobačaju. Ako ih takav zaposlenik tuži samo zato što su ispunili svoju pro-life misiju u tom smislu, takvi zakoni također nameću novčane kazne i predviđaju zakonske naknade štete.

U drugostupanjskoj je presudi potvrđeno da je niži sud pogriješio kada je odbacio argument da je navedeni zakon o pobačaju prekršio njegovo pravo zajamčeno prvim amandmanom američkog Ustava koji garantira među ostalim i vjerske slobode.

Timothy Belz, posebni savjetnik društva Thomas More, rekao je da ustavno pravo ove pro-life organizacije da odredi da svoje pro-life stavove mogu prenijeti samo oni koji u potpunosti podržavaju i afirmiraju misiju organizacije, riječju i djelom.”

Belz je dodao da nijedna organizacija ne bi trebala biti prisiljena zapošljavati zaposlenike koji se protive njezinim temeljnim načelima. ”To bi bila kontradikcija i izložilo bi organizaciju optužbama za licemjerje. To vrijedi za sve vrste grupa. Na primjer, župna škola ne bi smjela biti prisiljena zaposliti ateista kao učitelja, a sklonište za životinje ne bi trebalo zaposliti posrednika za udomljavanje koji mrzi pse.”