Svećenik koji je predvodio misu za obitelj Biden dao ostavku

Isusovac, p. Kevin O'Brien dao je ostavku na mjesto rektora Sveučilišta Santa Clara, nakon istrage koju je provela njegova provincija.


Rektor Sveučilišta Santa Clara p. Kevin O’Brien, S.J., imao je sumnjiva ponašanja na večerama s isusovačkim poslijediplomskim studentima, presudila je lokalna isusovačka provincija, što je dovelo do O’Brienove najave da će dati ostavku na mjesto predsjednika ove visokoškolske ustanove u Kaliforniji, piše Nedjelja.ba.

On je već ušao u vanbolnički program za rješavanje osobnih problema, uključujući alkohol i stres, prenosi CNA.

O’Brien je od 2019. rektor sveučilišta koje se nalazi u San Joseu. Široj je javnosti poznat ponajviše po tome što je predvodio svetu misu 20. siječnja 2021. u katedrali Sv. Mateja u Washingtonu, na kojoj je sudjelovao i tada novoizabrani predsjednik Joe Biden, dan prije svoje inauguracije. Svećenik navodno poznaje obitelj Biden najmanje 15 godina, još od vremena kada je službovao na sveučilištu Georgetown. O’Brien je prethodno predvodio misu za Bidena i njegovu obitelj i 2009. i 2013. godine, kada je ovaj položio prisegu kao potpredsjednik.

Problem s alkoholom i stresom

John M. Sobrato, predsjednik upravnog odbora sveučilišta Santa Clara, rekao je 12. svibnja da je neovisna istraga provedena u ime Američke zapadne provincije Družbe Isusove utvrdila kako se O'Brienova „ponašanja sastoje prvenstveno od razgovora tijekom niza neformalnih večera s isusovačkim postdiplomcima, a koji nisu bili u skladu s utvrđenim isusovačkim protokolima i granicama“.

„Provincija je također savjetovala odbor da je po srijedi alkohol te da nije pronađeno nikakvo neprikladno ponašanje u bilo kojem drugom kontekstu izvan ovih večera“, rekao je Sobrato te dodao: „Upravni odbor ovu situaciju shvaća vrlo ozbiljno i u potpunosti podržava one koji su se javili da iznesu svoje viđenje.“

Također je naveo kako je O’Brien 9. svibnja obavijestio članove upravnog odbora o svojoj namjeri da podnese ostavku, a odbor ju je prihvatio sutradan te je odmah započeo postupak traženja njegova nasljednika.

U potpunosti surađivao tijekom istrage

U pismu sveučilišnoj zajednici 12. svibnja, sada već bivši rektor naveo je da je početkom ožujka njegov isusovački provincijal, p. Scott Santarosa, izrazio zabrinutost „zbog moje dobrobiti“.

„Ta se zabrinutost temeljila na pričama o mom ponašanju tijekom protekle godine u određenim društvenim kružocima s odraslima koja nisu bila sukladna najvišim standardima dekoruma koji su se očekivali od mene kao isusovca“, napisao je i dodao: „Provincija je istražila ove zabrinutosti, a na temelju rezultata pater Santarosa zamolio me da uđem u terapijski program za rješavanje osobnih problema, uključujući moju upotrebu alkohola i upravljanje stresom.“

Istaknuo je kako je u potpunosti surađivao s istragom koju je provela Provincija te da je „u travnju ušao u program vanbolničkog ili nerezidencijalnog liječenja, koji su mnogi isusovci tijekom godina smatrali korisnim za puni, zdravi život u službi“, objasnio je napomenuvši kako će u njegovu slučaju program trajati četiri do šest mjeseci.

I dok provincijal Santarosa očekuje da će se O’Brien moći vratiti u svećeničku službu, to neće biti kao rektor.

Ugledno sveučilište

O’Brien je navodno bio popularan i dobro poznat kao rektor sveučilišta. Često je objavljivao u MSNBC-u, CNN-u i Washington Postu ne teme vezane uz Crkvu.

Prije nego je zaređen za svećenika bio je odvjetnik. Na mjesto rektora došao je s pozicije dekana isusovačkoga teološkog fakulteta koji je u sklopu sveučilišta Santa Clara.

Inače, ovo je Sveučilište osnovano 1851., a na njemu je između ostalih studirao i sadašnji guverner Kalifornije Gavin Newsom te bivši guverner Jerry Brown.

Označeno u