SVEĆENIK MU JE PROMIJENIO ŽIVOT U sjećanje na Kobea Bryanta: Spasila ga je katolička vjera

Kako je svećenik promijenio život Kobea Bryanta

Ovaj je članak izvorno objavio portal Aleteia u travnju 2016. Nažalost, Kobe Bryant, zajedno sa svojom 13-godišnjom kćeri Giannom i još troje putnika poginuli su u velikoj nesreći pri padu helikoptera 26. siječnja 2020. Neka počivaju u miru Božjem. ,

U srijedu, 13. travnja 2016., Kobe Bryant, jedan od najvećih sportaša svih vremena, završio je svoju 20-godišnju košarkašku karijeru osvojivši 60 bodova u svojoj posljednjoj utakmici.

Petostruki je NBA prvak, dvostruki olimpijski prvak, 18 puta izabran u All-Star momčad i treći vodeći strijelac u NBA povijesti - malo tko zna o ulozi koju je njegova katolička vjera igrala u njegovim životnim padovima i u najmračnijim danima

Rođen u Philadelphiji, Kobe Bryant odrastao je u katoličkom obitelji i čak je dio mladosti proveo u Italiji. Priključio se u NBA sa 17 godina te se nedugo zatim oženio s Vanessom Laine iz Rimokatoličke crkve sv. Edwarda u Dana Pointu, u Kaliforniji. Dvije godine kasnije dobili su svoje prvo dijete. Bryant je bio na vrhu svoje karijere i sve se činilo da ide u smjeru ostvarenja njegovih snova.

Tada je napravio veliku pogrešku.

Kobe Bryant je 2003. optužen za silovanje u hotelskoj sobi, dok je bio u Koloradu na operaciji koljena. Priznao je da je imao preljub, ali je odbacio optužbe za silovanje. Sudac je na kraju odustao od optužbe, ali žena koja ga je tužila podnijela je građansku tužbu protiv Bryanta koja je riješena nagodbom izvan suda. Obratio se javnosti i uputio javnu ispriku u kojoj je priopćio kako se iskreno srami zbog onoga što je učinio.

Ovaj slučaj imao je velike posljedice jer su mu brojni sponzori raskinuli ugovore i njegov ugled bio narušen. Njegova supruga je 2011. godine podnijela zahtjev za razvod braka.

Ipak, tijekom jednog od najmračnijih trenutaka svog života, Kobe Bryant okrenuo se katoličkoj vjeri. U intervjuu GQ-u 2015. objasnio je:

Jedina stvar koja mi je zaista pomogla u tom razdoblju bio je razgovor sa svećenikom. Katolik sam – tako sam odrastao, moja su djeca katolici. Bilo je čak i pomalo smiješno. On me pogledao i upitao ‘jesi li to učinio?’ Odgovorio sam: ‘naravno da nisam’. Zatim me pitao imam li dobroga odvjetnika. ‘Da… odličan je’, odgovorio sam. A onda je samo rekao: ‘Onda pusti sve to. Idi dalje. Bog ti neće dati nešto što ne možeš podnijeti, a sada je sve u njegovim rukama. Ovo ne možeš kontrolirati – pusti to’. I to je zaista bila prijelomna točka”.

Nakon nekoliko teških godina, Kobe Bryant pomirio se sa suprugom i oni ostaju u braku do današnjih dana. Zajedno su osnovali obiteljsku zakladu Kobe i Vanesse Bryant (KVBFF), koja je, između ostalog, posvećena pomaganju mladim ljudima u potrebi, poticanju razvoja tjelesnih i društvenih vještina kroz sport i pružanju pomoći beskućnicima. Kada su ga 2013.godine upitali o njegovoj misiji, Bryantov bi odgovor vjerojatno učinio papu Franju vrlo sretnom:

Moja karijera jednom će završiti. Na kraju karijere ne želim se osvrnuti i jedino što ću imati za reći: "Pa, imao sam uspješnu karijeru jer sam osvojio toliko mnogo prvenstava i osvojio toliko bodova." Postoje i druge stvari koje moraš učiniti.

Beskućništvo je pitanje koje se zapostavlja jer je lako preusmjeriti krivnju na njih, da su si sami krivi. U životu svi činimo pogreške, a prati ruke od nekoga i dopustiti mu da tako živi… to nije u redu”

Kroz sva svoja iskušenja, Bryant je shvatio da slava i bogatstvo nisu ništa u usporedbi s važnošću vjere i obitelji. Kad su ga svi ostali na svijetu napustili, Katolička crkva je uvijek bila tu.

On je možda legenda All-Star i NBA, ali čak i zvijezde trebaju čvrstu podršku utemeljenu na vjeri i dobrog svećenika kojem se mogu obratiti.

Prevela Erika Radovic|medjugorje-info.com

Označeno u