Tragedija u Izraelu: 45 mrtvih u stampedu na vjerskom festivalu

Najmanje desetero djece i tinejdžera mlađih od 18 godina nalaze se među 45 žrtava velike gužve do koje je došlo na vjerskom festivalu na sjeveru Izraela, pokazuje objavljeni parcijalni popis imena dok se nastavlja identifikacija stradalih.

Među poginulim ultraortodoksnim Židovima je četvero Amerikanaca, jedan Kanađanin i jedan Argentinac, javio je Reuters. Najmlađa žrtva imala je devet godina. U međuvremenu, sve je više poziva da se formira službena istražna komisija kako bi se, između ostalog, utvrdila odgovornost političara što su dozvolili da se organizira takvo masovno okupljanje, usprkos ponovljenim upozorenjima zbog propusta u mjerama osiguranja. U nesreći prilikom vjerskog obreda kojem je prisustvovalo, prema procjenama lokalnih medija, oko 100.000 ljudi, poginulo ih je najmanje 45, a ozlijeđeno je više od 100. Ovu nesreću je premijer Izraela Benjamin Netanyahu nazvao "velikom tragedijom", piše AP.

Do nesreće je došlo kada su grupe ultraortodoksnih Židova u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog stoljeća, rabina Šimona bar Yochaija, tijekom komemoracije koja uključuje bdjenje, mistične pjesme i ples, javlja agencija Reuters. Očevici kažu da su se ljudi ugušili ili su bili izgaženi u tijesnim prolazima kada su krenuli izlaziti. Padali su jedni preko drugih i kotrljali se niz klizave stepenice, javlja vecernji.hr.

Označeno u