Trener američkog nogometa otpušten jer se pomolio nakon utakmice

Iz škole su poručili da se zaposlenici ne mogu moliti u javnim školama…

Kennedy je tužio školu

Joe Kennedy, bivši trener škole u Bremertonu, u saveznoj državi Washington, tužio je školu u slučaju kojeg prati cijela Amerika, a koji se odnosi na religijska prava i slobode pojedinca.

On tvrdi da su povrijeđena njegova prava po ‘Prvom amandmanu’, kada je kažnjen zbog svojih molitvi poslije utakmica. Danas će slučaj biti komentiran na sudu u Seattleu, gdje će obje strane moći izreći svoju stranu priče, kako navodi Kidsap Sun.

Zaposlenici su upozoreni da ne mogu moliti u javnim školama

Slučaj je privukao pozornost važnih aktivističkih udruga s obje strane ove polemike o Prvom amandmanu, uključujući i konzervativnu pravnu skupinu ‘First Liberty’, koji zastupaju Kennedyja, te isto tako i ‘Americans United for Separation of Church and State’, koji će zastupati školu.

Kennedy, koji je bio trener glavne juniorske školske ekipe i pomoćni trener glavne ekipe škole, prvi je puta bio kritiziran 2015., kada se u školi saznalo da je Kennedy vodio molitve prije i poslije utakmica. Rečeno je da se zaposlenici ne mogu moliti u javnim školama, kako izvještava Kidsap Sun.

Kršenje saveznih i državnih ustavnih prava

Trenera su poslali na dopust nakon što je navodno odbio poslušati proglas i molio se nakon jedne utakmice – što je i činio otkako se pridružio školi 2008. godine.

Nakon što mu ugovor nije produljen u 2016., Kennedy je tužio školu i argumentirao kako molitva poslije utakmice nije bila povreda ‘Prvog amandmana’.

„Iako škola cijeni Kennedyja i njegove brojne doprinose školskom nogometu, i stoga žali zbog nužnosti ovog procesa, Kennedyjev postupak ipak predstavlja ozbiljan rizik – točnije optužbe da je škola kriva za kršenje saveznih i državnih ustavnih prava učenika i drugih”, izjavili su iz spomenute škole u objavi iz listopada 2015. godine, kada su najavili Kennedyjev plaćen dopust.

Označeno u