U istom danu zaređeni 26-godišnji blizanci

Njihove odluke bile su “osobne, samostalne i slobodne”, ali dovele su ih na isti put.

Braća blizanci Giacomo i Davide Crespi uvijek su bili zajedno, a 25. svibnja su, jedan uz drugoga, s trojicom kolega iz sjemeništa, primili sakrament svetog reda od svog biskupa, Gianfranca Agostina Gardina, u biskupiji u Trevisu na sjeveru Italije.

Giacomo je ispričao kako su se s 11 godina, na vjeronauku, prvi put susreli s predstavnicima pastoralnog zvanja sjemeništa u Trevisu. Ni Giacomo ni Davide tada nisu razmišljali o pozivu svećenika. U intervjuu za talijanski tjednik Famiglia Cristiana, Giacomo je rekao: “U dobi od 11 godina ne razmišljaš o tome želiš li biti svećenik ili ne. Sve počinje pomalo kao avantura. Kako smo odrastali, tako je došlo vrijeme da odaberemo put, a zatim smo studirali teologiju i odlučili da se želimo zarediti.”

Iako su odabrali zajednički put, obojica braće naglašavaju da su odluke bile “osobne, samostalne i slobodne”.

Giacomo je objasnio da nikada nisu jedan drugome postavili pitanje ‘Što ćeš ti učiniti?’, jednostavno su pratili isti put. Rekli su također da je ključna bila potpora koju su primili od svojih roditelja, Agnese i Giampietra, te od svojih sestara Irene i Marie.

“Svih ovih godina osjećali smo da nismo sami, znali smo da nas naši roditelji podržavaju. Zahvaljujući njihovoj potpori i mi smo mogli ‘reći da’ svećeništvu.” U intervjuu za SIR news agency, njihov otac je rekao: “Sjemenište je bilo udaljeno 40 kilometara od našeg doma. Kupili smo auto kako bi ih svaki tjedan mogli posjećivati i tako sudjelovati u njihovoj formaciji i duhovnim događanjima namijenjenim za roditelje jer, na neki način, cijela obitelj ‘uđe’ u sjemenište.”

Iako su vrlo mladi otišli u sjemenište, njihove školske obveze nisu se razlikovale od obveza drugih tinejdžera. U Italiji učenici već u srednjim školama biraju usmjerenje. Giacomo je odabrao prirodne znanosti, a Davide komunikologiju. Davide kaže da im je sada, na kraju puta koji ih je doveo do svećeništva, njihova predanost Bogu donijela unutarnji mir.“Sada osjećam unutarnji mir koji nikad do sada nisam osjetio. Znam da sam tamo gdje me je Bog poslao. Imam sreće što je moj brat uz mene, on savršeno razumije koliko je važno ovo kroz što prolazimo.”

Biskup Gardin je u svojoj propovijedi na dan zaređenja rekao da je uvjeren da će novoimenovani svećenici biti “normalni i sretni svećenici. U svojoj potrazi za srećom otkrili su da se ona krije u snažnom i nevjerojatnom odnosu s Isusom te u nastojanju da druge približe Njemu.”

davide-crespi.jpg

Photo: Aleteia

Nakon njihove prve mise koju su blizanci koncelebrirali u svojoj župi, Giacomo je zahvalio svom bratu riječima koje otkrivaju snagu njihova odnosa kao braće i kao svećenika. “Hvala ti, za mene si ti moj brat, blizanac, moj suputnik i moj najbolji prijatelj. Kako je fra Pino Puglisi rekao ‘Bog vas voli, najčešće kroz neku posebnu osobu’, za mene si to ti. Hvala ti jer si diskretno i slobodno hodao uz mene svih ovih godina. Molio sam za tebe na ovoj našoj prvoj misi. Gledajte u Gospodina, jedinu stijenu - On živi u vama, za Njega ste pozvani živjeti svom svojom snagom.”

Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com