U Kamerunu ubijen katolički svećenik

Katolički svećenik Cosmas Ombato Ondari, podrijetlom iz Kenije, ubijen je 21. studenoga u anglofonoj regiji Kameruna, na jugozapadu te zemlje. Imao je 30 godina i pripadao je Misionarskoj družbi sv. Josipa s Mill Hilla.

Zaređen je prije godinu i pol i bio je župnik u selu Kembongu, u blizini grada Mamfea u Kamerunu. Prema priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Misionarske družbe sv. Josipa, na o. Ondarija pucali su vojnici dok je stajao pred crkvom, prenosi Vatican News. Dvije anglofone kamerunske pokrajine, bivše britanske kolonije, već godinama zahtijevaju veću autonomiju te su u listopadu 2017. godine proglasile neovisnost i svoj teritorij nazvale Republika Ambazonija. Kamerunska je frankofona vlada pak reagirala slanjem vojske i redarstvenih snaga kako bi suzbila bilo kakav oblik neslaganja.

Kamerunska biskupska konferencija je u svibnju ove godine objavila priopćenje u kojem je osudila nečovječno, slijepo, strahovito nasilje i radikalne stavove koje su zauzele sukobljene strane. Biskupi su tada zatražili posredovanje kako bi zemlja lakše izašla iz krize te bila pošteđena beskorisnog i neutemeljenog građanskog rata. Prema podacima nevladinih udruga koje djeluju u Kamerunu, u cijeloj je zemlji u tom sukobu smrtno stradalo već nekoliko stotina žrtava, od kojih je više od 200 vojnika te više od 500 civila. Također, zbog sukoba je gotovo 450.000 ljudi napustilo svoj dom, a nekoliko desetaka tisuća ih je prešlo u susjednu Nigeriju.

Označeno u