U Nigeriji otet svećenik dok je putovao na sprovod svojeg oca

Svećenik Kongregacije sinova Marije Majke Milosrđa otet je u utorak u Nigeriji dok je išao na sprovod svojeg oca.

Otac Valentine Ezeagu 15. prosinca vozio se putem kada su ga četvorica naoružanih muškaraca zaustavila, izgurala iz automobila i otela , navodi se u izjavi svećeničke vjerske zajednice, pozivajući se na izjave očevidaca sa ceste, piše CNA.

Svećenik je bio na putu za svoje rodno selo u državi Anambra, gdje se trebala održati misa za njegova oca

Njegova vjerska zajednica poziva na “usrdne molitve za njegovo trenutno puštanje”.

Ubojstva i otmice u Nigeriji ozbiljna su prijetnja svim građanima – rekao je nadbiskup u postu koji je 15. prosinca objavljen na Facebook stranici i u kojem je podsjetio da su napadi na škole, te otmice učenika, često svrha iznude; neprestano se događaju u zemlji, a žrtve otmica iz ideoloških su razloga osobito izložene opasnosti od ubojstva i dugog boravka u zatvoru.

Težina slučajeva i nekažnjivost postali su neprihvatljivi i ne mogu se nikako opravdati – rekao je nadbiskup Kaigama, te pozvao na odgovornost Vladu koja je vrlo revna kada su u pitanju sprječavanje prosvjeda i uhićenja neistomišljenika, dok zemlja trpi nepodnošljivu nesigurnost. Prvi je zadatak Vlade, kako stoji u Ustavu, zaštititi život i imovinu svojih građana bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost. Svako kršenje toga temeljnog načela proturječi Vladi kao takvoj.

Po mišljenju nadbiskupa Abuje, sada je očita nesposobnost savezne Vlade da obuzda nekoliko naoružanih skupina koje teroriziraju više dijelova zemlje, osobito na sjeveru. Budući da je situacija takva, strategija za suzbijanje nesigurnosti i promicanje mira mora se preispitati, poboljšati i preoblikovati. Vlada mora uhititi teroriste, kriminalce i otmičare, te uništiti bande. To je najmanje što građani očekuju u situaciji koja je prešla svaku mjeru – rekao je nadbiskup i apelirao – Iako snage sigurnosti mogu bolje djelovati, svi se moraju zauzeti, ako se jednom zauvijek želi ukloniti ta prijetnja.

Otmicu učenika iz Kankare osudila je Nigerijska nacionalna međuvjerska organizacija za mir (NIFROP) koja je organizirala nacionalni dan molitve za njihovo oslobađanje.

Označeno u