U Nikaragvi zabranjene uskrsne procesije

U svome je posljednjem napadu na Katoličku Crkvu Daniel Ortega navodno, u svim župama u zemlji, zabranio javne uskrsne procesije s križem, javlja nedjelja.ba.

U svom posljednjem potezu protiv Katoličke Crkve i protivnika njegova diktatorskog režima u Nikaragvi, predsjednik Daniel Ortega navodno je zabranio javne uskrsne procesije Križnog puta u svim župama diljem zemlje.

Ovaj potez dolazi u kontekstu eskalirajućeg progona Crkve u Nikaragvi u posljednjih pet godina – koji je nedavno kulminirao osudom biskupa Matagalpa mons. Rolanda Álvareza na 26 godina zatvora, zbog štrajka glađu, kao prosvjeda protiv policijskog maltretiranja katolika, što Ortega smatra „izdajom“. Nakon te presude katolici u ovoj srednjoameričkoj državi suočeni su sa stalnom i sve većom prijetnjom progona u režiji državnih vlasti, jer Ortegina vlada vidi prakticiranje njihove katoličke vjere kao političku opoziciju njegovoj diktaturi.

Do danas je Ortega u SAD deportirao 222 politička protivnika. Svima im je oduzeto državljanstvo, zajedno s još 94 građanina Nikaragve, uključujući prognanog pomoćnog biskupa Silvu Joséa Baeza iz Manague i svećenika iz Matagalpe. Četiri svećenika, dva sjemeništarca i katolički fotograf koji radi za katoličku novinsku stranicu također su uhićeni prošle godine jer su govorili protiv Ortegina režima.

U prošlotjednom govoru, Ortega je udvostručio svoje antikatoličke nakane te ironično pozvao Katoličku Crkvu da postane demokratskom institucijom.

„Ne vjerujem ni u pape ni u kraljeve: tko bira papu? Ako želimo govoriti o demokraciji, narod bi prvo trebao izabrati svećenike i biskupe“, kazao je te dodao da bi „čak i Papa“ trebao biti „biran izravnim glasovanjem, a ne da ga bira organizirana mafija u Vatikanu“.

Njegovu ispadu prethodio je apel pape Franje za mir u Nikaragvi, u nedjelju 12. veljače. Tijekom Angelusa, Papa je rekao da moli za biskupa Álvareza, „za one koji su deportirani u Sjedinjene Države, i za sve one koji pate u ljubljenoj naciji Nikaragve“.

Zaklada Aid To The Church In Need odražava zabrinutost pape Franje za Crkvu u Nikaragvi te poziva sve svoje prijatelje i dobročinitelje na molitvu za mir i solidarnost s kršćanima u toj zemlji.