Sadržaj s oznakom: Progon kršćana

Od 16. veljače do 19. veljače islamski teroristi ubili su 23 osobe, ranili njih deset te oteli pet ljudi, zapalili 28 kuća i nešto manje vozila u nekoliko sela u Nigeriji. Nije poznato radi li se o koordiniranim napadima iste skupine i tko su počinitelji ovoga pokolja, prenosi nedjelja.ba.

U jeku progona građanskih struktura u Nikaragvi, tamošnji režim ukinuo je izviđače i zabranio stotine procesija križnog puta, izvijestio je u ponedjeljak 19. veljače Kathpress.

Profesor teologije u Derbyshireu u Engleskoj otpušten je s Metodističkog biblijskog sveučilišta nakon što je svoja vjerska uvjerenja podijelio na društvenim mrežama.

Ovo je prvi put nakon mnogo godina da u Europi raste broj kršćanskih škola. Zaključeno je to na Bruxelles Considerations, konferenciji na kojoj su se prošli tjedan sastali voditelji kršćanskih škola iz 13 država članica EU-a.

Njemački misionar u Africi Hans-Joachim Lohre uvjeren je da je njegova otmica u Maliju, koja je rezultirala jednogodišnjim zatočeništvom, zbližila tamošnje muslimane i kršćane, objavila je u četvrtak 1. veljače KNA.

Jedna osoba poginula je nakon što su dvojica maskiranih napadača pucala iz vatrenog oružja u crkvi Svete Marije tijekom nedjeljne sv. mise 28. siječnja, prenosi nedjelja.ba.

Tri crkve u selu Amdi u indijskoj državi Chhattisgarh bile su prisiljene zatvoriti svoja vrata za vjernike nakon što je rulja radikala upala za vrijeme nedjeljnog bogoslužja 14. siječnja.

Nikaragvanska vlada oslobodila je ukupno 19 predstavnika Katoličke Crkve – biskupa Rolanda Álvareza, koji je bio zatvoren više od godinu dana, biskupa Isidora del Carmen Mora Ortegu, dvojicu bogoslova i petnaest svećenika. Vijest koju su prenijeli lokalni mediji potvrdila je vlada iz glavnog grada Managua, izvijestio je 14. siječnja navečer Vatican News.

Tijekom 2023. više od 130 katoličkih svećenika, redovnika i redovnica bilo je uhićeno, oteto ili ubijeno, navodi se u novom izvješću o progonu katolika koje je objavila organizacija "Aid to the Church in Need".

Vlč. Gustavo Sandino, svećenik nadbiskupije Jinotega u Nikaragvi, uhićen je uslijed misnoga slavlja na Staru godinu, 31. prosinca, izvještava Vatican News. Najmanje je 14-ero svećenika, dvoje sjemeništaraca i jedan biskup su posljednjih dana uhićeni u toj zemlji.

Istraživačica i odvjetnica u egzilu Martha Patricia Molina koja povremeno uređuje izvještaj „Nikaragva: Je li Crkva progonjena?“, objavila je na društvenim mrežama da se popis svećenika uhićenih u Nikaragvi povećava, izvijestio je u subotu, 30. prosinca 2023. Vatican News.

Policija u Nikaragvi uhitila je u četvrtak, 28. prosinca 2023. mons. Carlosa Avilésa i o. Héctora Treminija, odnosno generalnog vikara i ekonoma biskupije Managua, izvijestio je u petak, 29. prosinca 2023. Vatican News.

Masakr je odnio oko 160 života u središnjoj nigerijskoj državi Plateau, koja je dugo bila pogođena sukobom s Fulani stočarima.

U sukobu poljoprivrednika i stočara u nigerijskoj saveznoj državi Plateau ubijeno je 113 ljudi. Riječ je o najgorem slučaju nasilja u Plateauu od svibnja kada je ubijeno više od 100 osoba, piše dnevnik.hr.

Nakon biskupa Rolanda Alvareza, u Nikaragvi je uhićen još jedan biskup, mons. Isidoro del Carmen Mora Ortega, biskup dijeceze Siuna, izvijestio je u četvrtak 21. prosinca Kathpress.

"Vijetnamska mreža za građanska prava" nedavno je objavila dobitnike nagrada za ljudska prava u ovoj zemlji za 2023. Nagrade su dodijeljene uz izvješće koje detaljno opisuje različita i dosljedna kršenja i zlouporabe ljudskih prava vijetnamskih državljana u režiji njihove komunističke vlade, prenosi nedjelja.ba.

Stranica 1 od 9