Sadržaj s oznakom: Nikaragva

Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo de Sosa izrazio je solidarnost s isusovačkom provincijom Srednje Amerike nakon prisilnog zatvaranja Srednjoameričkog sveučilišta (UCA) u glavnom gradu Nikaragve.

Nikaragvanska policija protjerala je 30. svibnja redovnice iz obrazovnog centra kojim upravljaju i konfiscirale objekt, piše Vatican News.

Nikaragvanske vlasti uhitile su još dvojicu svećenika, što je nastavak pritisaka režima na Crkvu, prenosi KNA u srijedu 24. svibnja pisanje proturežimskog lista „La Prensa”.

Sveučilište, koje je pripadalo nadbiskupiji Managua, bavilo se filozofskom i teološkom formacijom sjemeništaraca. Zakonski je ukinuto zbog „dobrovoljnog raspuštanja”, piše Vatican News.

Ortegina policija progonila je lokalnu tradicionalnu procesiju Križnog puta. Sudionici su se morali skloniti u susjedne kuće i župe, javlja Aleteia.

U svome je posljednjem napadu na Katoličku Crkvu Daniel Ortega navodno, u svim župama u zemlji, zabranio javne uskrsne procesije s križem, javlja nedjelja.ba.

U novom napadu na Katoličku Crkvu, nikaragvanska diktatura predvođena predsjednikom Danielom Ortegom i njegovom suprugom, potpredsjednicom Rosario Murillo, osudila je tri svećenika, đakona, dva sjemeništarca i jednog laika iz biskupije Matagalpa na 10 godina zatvora, javlja CNA.

Vlč. Mario Guevara napadnut je 5. prosinca u katedrali u Managui u Nikaragvi.

Ispred bazilike Sv. Sebastijana u Diriambi u koju su se sklonili prosvjednici, paravojne skupine napale su 9. srpnja nadbiskupa Manague kard. Leopolda Brenesa, biskupa Silvija Baeza i nuncija Waldemara Sommertaga, koji su došli pružiti podršku mjesnim svećenicima.