Ubijen svećenik u meksičkoj državi Morelos

Ujutro 31. kolovoza beživotno tijelo meksičkog svećenika vlč. Joséa Guadalupea Popoce pronađeno je u gradu Galeana u meksičkoj saveznoj državi Morelos.

Prema prvim informacijama do kojih je došla Agenzia Fides župnik je ustrijeljen u glavu. José Guadalupe rođen je u Jiutepecu u Morelosu 12. prosinca 1977., a za svećenika je zaređen 15. kolovoza 2007. Svoju je svećeničku službu vršio u nekoliko župa biskupije Cuernavaca, posebno se posvetivši mladima.

Biskup Cuernavace mons. Ramón Castro Castro izrazio je svoje zaprepaštenje i tugu tražeći od vlasti da istraže razloge ovog zločina te pozvao na molitvu. Mons. Alfonso G. Miranda Guardiola, pomoćni biskup Monterreya i glavni tajnik Meksičke biskupske konferencije (CEM) izrazio je sućut obitelji i župljanima ubijenog svećenika te pozvao na molitvu za obraćenje "onih koji nanose bol i patnju, kako bi mogli vratiti na put dobra".

Prema Nacionalnom sustavu javne sigurnosti u razdoblju od siječnja do srpnja 2021. u državi Morelos počinjeno je 769 ubojstava i deset otmica. Meksički indeks mira za 2021. državu Morelos stavlja na devetu najnasilniju država od 32 meksičkesavezne zemlje.

Označeno u