Ubijena dvojica svećenika u Nigeriji

Dvojica katoličkih svećenika ubijena su tijekom vikenda, 25. i 26. lipnja, u nigerijskim državama Kaduna i Edo.

Vlč. Vitus Borogo, svećenik u nadbiskupiji Kaduna, ubijen je 25. lipnja na zatvorskoj farmi Kujama, nakon napada terorista. Dan kasnije vlč. Christopher Odia otet je iz župne kuće. Naknadno je biskupija Auchi objavila da su ga otmičari ubili, piše nedjelja.ba

Prema pisanju nigerijskih medija, a kako prenosi CNA, dvoje vjernika pokušalo je intervenirati i pomoći vlč. Christopheru, ali su strijeljani i ubijeni.

Nigerija je država koja prednjači po broju ubijenih kršćana pa je tako, samo u 2021. ubijeno je 4 650 kršćana, a u prva tri mjeseca 2022. gotovo 900.

Prema organizaciji koja se bavi ljudskim pravima Christian Solidarity Worldwide, država Kaduna postala je središte otmica i nasilja koje čine nevladini akteri, unatoč tomu što je država s najviše vojnih jedinica u Nigeriji.

Podsjećamo, početkom lipnja naoružani napadači napali su katoličku i baptističku crkvu u državi Kaduna, ubivši tri osobe te su navodno oteli više od 30 vjernika. Također, 40 kršćana ubijeno je 5. lipnja u napadu na katoličku crkvu u državi Ondo.

Označeno u