Uhićen bivši biskup Hong Konga kardinal Zen pod optužbom da je u ‘dosluhu sa stranim snagama’

Kineskog kardinala Josepha Zena u srijedu je u Hong Kongu uhitila policija za nadzor nacionalne sigurnosti pod optužbama da je u ‘dosluh sa stranim snagama’, javlja CNA

Mediji javljaju kako je kardinal u međuvremenu puštenBivši hongkonški biskup, 90-godišnji Zen, priveden je 11. svibnja zbog, kako se navodi, svojega djelovanja kao upravitelja fonda za pomoć prodemokratskim prosvjednicima u Hong Kongu.

Zen je otvoreno podržao prodemokratski pokret, koji se usprotivio zakonu iz 2020. godine koji je pod izlikom suradnje s inozemnim silama ograničio građanske slobode.

Prema Reutersu, zbog “suradnje sa stranim silama” osim Zena su uhićeni i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung i oporbeni političari Margaret Ng te Cyd Ho.

Prije implementacije zakona, mnogi su – uključujući Zena – upozoravali kako ga se može iskoristiti za ušutkivanje Crkve u Hong Kongu.

Zenovo uhićenje u neugodnu će situaciju dovesti Vatikan, izvještava CNA, koji je dosad izbjegavao kritizirati zbivanja u Hong Kongu.

Podsjetimo, Zen je kao kritičar represivnih metoda vlasti već ranije bio izložen orkestriranim medijskim i političkim napadima.

Utemeljitelj Hong Kong Watcha Benedict Rogers tako je u veljači 2022. godine, u kontekstu medijske hajke na kardinala, upozorio: “Kada Peking želi signalizirati svoje namjere, obično prvo ispali ‘hitac upozorenja’ kroz svoje medije”.

Nekoliko mjeseci kasnije, Rogersovo predviđanje se obistinilo, a Zen postao žrtvom represivnog aparata koji je kritizirao.

 U prošlosti je kardinal Zen kritizirao kinesku Komunističku partiju zbog progona vjerskih zajednica.

Označeno u