Ukraden oltarni križ iz katoličke crkve u Svetoj zemlji Foto: David Shankbone / CC BY-SA 3.0

Ukraden oltarni križ iz katoličke crkve u Svetoj zemlji

Lopovi su ukrali oltarni križ iz katoličke crkve u Svetoj zemlji, izgrađene na mjestu za koje se vjeruje da je tu Isus učinio čudo umnažanja pet kruhova i dvije ribe te nahranio mnoštvo od 5 000 ljudi.

Izraelska policija istražuje krađu željeznog križa od 15 cm iz Crkve umažanja kruhova i riba u Tabghi, izvijestio je AFP 21. kolovoza, piše Nedjelja.ba.

Antikršćanski čin

Križ je bio ugrađen u vanjski oltar od vulkanske bazaltne stijene koji se koristio za katoličke mise koje su se služile uz obalu Galilejskog mora gdje se nalazi crkva.

Georg Röwekamp, predstavnik Njemačkog udruženja Svete zemlje (DVHL) u čijem je vlasništvu crkvena imovina, nazvao je krađu „antikršćanskim“ činom.

„Utvrdili smo ujutro 19. kolovoza da je oltarni križ od kovanog željeza nasilno odlomljen i nestao“, rekao je Röwekamp 23. kolovoza za CNA.

„Budući da je za to potrebna velika fizička sila, to je morao biti namjeran čin“, dodao je izražavajući uvjerenje da su vandali na taj prostor stigli brodom jer mjesto gdje je došlo do krađe u to vrijeme nije bilo otvoreno za javnost.

„Veoma nas žalosti ovaj incident i zabrinjava – osobito nakon podmetanja požara 2015. godine, kada su i osobe ušle u naše prostorije“, istaknuo je.

Nije izoliran slučaj

Ovo nije prvi čin vandalizma protiv Crkve umnažanja kruhova i riba posljednjih godina.

Piroman je spalio crkveno imanje u lipnju 2015. teško oštetivši ulaz u crkvu, uz benediktinski samostan i hodočasnički ured. Ostavljeni su bili i grafiti na hebrejskom jeziku s porukom: „Svi će idoli biti zdrobljeni“.

Tom su prigodom jedan redovnik i jedan uposlenik hospitalizirani i liječeni zbog udisanja dima. Šteta od požara procijenjena je na milijun dolara. Izraelska vlada dala je gotovo 400 000 dolara za popravke.

Za to je razbojstvo kao i za zločinačku zavjeru i napad u prosincu 2017. osuđen 23-godišnji izraelski ekstremista.

Posljednjih godina kršćani kažu da su ih napale neke grupe izraelskih doseljenika u tradicionalno kršćanskim regijama, a napadi na kršćane dokumentirani su i u Jeruzalemu. Većina kršćana u Izraelu su Arapi.

Nevolje kršćana u Svetoj zemlji

Benediktinska opatija Usnuća Gospina u Jeruzalemu posljednjih je godina vandalizirana u pet različitih prilika, uključujući i antikršćanske grafite napisane na hebrejskom. Napadač je 2014. pokušao spaliti opatiju.

Godine 2020. pokušano je podmetanje požara u Bazilici muke Gospodnje koja se nalazi na Maslinskoj gori u Jeruzalemu u blizini Getsemanskog vrta. U crkvi je i dio stijene na kojoj je Krist molio noć uoči raspeća.

Požar je brzo ugašen nakon što je 49-godišnji Židov polio zapaljivu tekućinu u crkvu i zapalio vatru koja je oštetila bizantski mozaik.

Vandali su također razbili vitraje i uništili Gospin kip u crkvi Sv. Stjepana u salezijanskom samostanu Beit Jamal, 40-ak km zapadno od Jeruzalema, u rujnu 2017.

Crkva koju je posjetio i Sv. Ivan Pavao II.

Današnja Crkva umnažanja kruhova i riba sagrađena je u 20. stoljeću, iako je bogomolja na tom mjestu prvi put podignuta barem sredinom 4. stoljeća. Sadašnja crkva uključuje mozaičke podove iz 5. stoljeća koji nisu uništeni u požaru.

Benediktinski samostan koji se nalazi uz crkvu osnovan je u 20. stoljeću. Sadašnja zgrada otvorena je 2012., uključujući privatni oratorij za redovnike koji je financiran uz potporu Papinske zaklade Pomoći Crkvi u nevolji.

Sveti Ivan Pavao II. posjetio je Crkvu umnažanja kruhova i riba tijekom svog apostolskog pohoda Svetoj zemlji 2000. godine.

„Željeli bismo naglasiti da mnogi izraelski gosti trenutno posjećuju crkvu i naš pansion, što nam je jako drago. Svi oni cijene posebno ozračje mjesta i mnogi su već izrazili svoje zgražanje na vandalske radnje koje smo doživjeli“, rekao je Röwekamp.