Umro svećenik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir (1969.)

Osobito je važna bila uloga fr. Dominiquea Pirea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi.

Na današnji dan 1969. umro je katolički redovnik fr. Dominique Pire, koji je rođen 1910. Bio je član Reda propovjednika, a po nacionalnosti Belgijanac. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je kapelan belgijskog pokreta otpora, koji se borio protiv nacističkih okupatora.

Osobito je važna bila uloga fr. Dominiquea nakon Drugog svjetskog rata, kad je pomagao izbjeglicama kojih je u to doba bilo mnogo u Europi. Potaknuo je izgradnju niza naselja za izbjeglice u Njemačkoj i Austriji, a njihovo je materijalno stanje potpomagao izgradnjom sustava sponzorstava. Naime, humani dobrostojeći ljudi postali su sponzori financijski ugroženih obitelji izbjeglica.

Za svoj trud Pire je dobio 1958. Nobelovu nagradu za mir. Posvetio se i osnivanju Sveučilišta mira (franc. Université de Paix) za promicanje mirotvornih aktivnosti i sprječavanje konflikata. Osnovao je i organizaciju Otoci mira (franc. Iles de Paix) za pomoć u razvoju siromašnih dijelova država (Burkina Faso, Peru, Benin, Mali, Ekvador, Bolivija i Gvineja Bissau). Umro je u belgijskom gradu Leuvenu.

Označeno u