Vatikan odobrio kanonizaciju djevojčice s Filipina: Od malih nogu posvetila se dijeljenju krunica, Biblija, molitvenika ...

Vatikan je utvrdio da ništa ne sprječava otvaranje kauze za proglašenje svetom Niñe Ruiz-Abad, 13-godišnje tinejdžerice koja je umrla 1993. na Filipinima, a čiji je grob postao mjestom hodočašća.

Dana 16. ožujka vatikanska agencija Fides izvijestila je da je Vatikan odobrio nihil obstat (ništa se ne protivi) za početak kanonizacije Niñe, koji se sada smatra “Slugom Božjim”, što je prvi “korak” do postizanja svetosti. Proglase li Filipinku sveticom, bit će jedna od najmlađih u povijesti.

Vijest je objavljena okružnicom biskupa Laoga, biskupa Renata Mayugbe, koja je pročitana u crkvama regije Ilocos Norte, odakle je Ruiz Abad, piše Aci Prensa.

Niña Ruiz-Abad rođena je 31. listopada 1979. u Quezon Cityju. Bila je kći odvjetničkog para. Otac joj je umro kad je imala samo tri godine.

Odrastala je sa sestrom Mary Anne. Studirala je na Sveučilištu Philippines Child Study Center, a potom u Montessori školi Svetih anđela.

Njezina majka, poklonica Božanskog milosrđa, preselila se sa svojim kćerima u Sarrat u travnju 1988. kako bi radila u Ministarstvu pravosuđa.

Djevojka je studirala srednju školu na Državnom sveučilištu Mariano Marcos u Laoagu. Bila je duboko predana euharistiji te se od malih nogu posvetila dijeljenju krunica, Biblija, molitvenika i slika svetaca u svom susjedstvu i u školi.

Kad je otac Danny Pajarillaga 1993. godine upoznao Niñu, mogao je vidjeti njezinu veliku ljubav prema Euharistiji i da je puno molila. “Bila je hodajuće svjedočanstvo pobožnosti i vjere, uvijek je bila odjevena u bijelo i s krunicom oko vrata”, sjećaju se oni koji su je poznavali, navodi Fides.

Djevojčici je u dobi od 10 godina dijagnosticirana hipertrofična kardiomiopatija i proživjela je tri godine bolesti s velikom vjerom i radošću. “Život djevojke bio je život molitve, klanjanja i intimnog odnosa s Bogom, Isusom, Duhom Svetim i Blaženom Djevicom Marijom”, kaže biskup Mayugba.

Dana 16. kolovoza 1993. doživjela je srčani zastoj dok je bila u školi i odmah je odvezena u bolnicu gdje je umrla. Pokopana je na javnom groblju u Sarratu i njezin je grob sada mjesto hodočašća.

“Danas su djeca i mladi nadahnuti životom Niñe Ruiz-Abad da žive životom ukorijenjenim u molitvi. Njezina priča i dalje dopire do srca mnogih ljudi jer je primjer kako se s Bogom prepreke mogu prevladati,” istaknuli su biskupi Filipina.

 

Označeno u