VELIČANSTVENO! Milijun katolika u najvećoj svjetskoj procesiji

Blagdan crnog Nazarećanina (Crnog Isusa) na Filipinima svake se godine slavi 9. siječnja.

To je jedan od njihovih najvećih vjerskih proslava na kojem je ove godine procjenjuje se, sudjelovalo milijun vjernika, piše CBN News.

Višestoljetni kip Isusa Krista u prirodnoj veličini koji nosi križ i s krunom od trnja prenosi se ulicama Manile od Bazilike crnog Nazarećanina, u četvrti Quiapo te se na taj način obilježava njegov prijenos do izvornog svetišta unutar Intramurosa. Procesija traje preko 20 sati i smatra se jednom od najvećih procesija na svijetu.

Kip Isusa Krista, poznat pod imenom Crni Nazarećanin, 1606. godine su iz Meksika na Filipine donijeli misionari augustinci. Smatraju ga čudotvornim zbog toga što je ostao neoštećen u požaru koji je izbio na brodu kojim je dopremljen i koji je najvjerojatnije uzrok njegove crne boje.

filipini-procesija-1.jpg

Procesija koja prikazuje Isusa Krista sa križem na ramenu, održava se u Manili tri puta godišnje: na Veliki petak, na Staru godinu i 9. siječnja.

Tijekom 20-satne povorke kip se vuče konopima na postolju bez kotača duž rute duge 6,5 km a kroz to vrijeme hodočasnici se penju jedni po drugima kako bi ga dotaknuli i poljubili, dok oni koji nisu dovoljno snažni doći do kipa, muškarcima koji ga čuvaju dobacuju svoje maramice kako bi ovi protrljali kip s njima koje bi im bacili natrag.

filipini-procesija-2.jpg

Papa Inocent X. priznao je 1650. godine Bratstvo Isusa Nazarećanina koje je promicalo pobožnost prema tom prikazu Isusa, a štovao ga je i papa Pio VII. te odredio potpuni oprost onima koji pred njim pobožno mole.