Velik broj iranskih muslimana okreće se Kristu, a bogoslužja se održavaju u kućama

Stotine tisuća kršćana potajno održavaju bogoslužja kroz kućne crkvene pokrete u Iranu.

Bez obzira na broj, postoji velika potreba, da ljudi koji mogu voditi individualne kućne crkve, mogu pomoći pokretu da poraste i postane ne samo kršćanski pokret, već i ''Iranski''.Iranske vlasti označile su kršćanstvo kao prijetnju nacionalnom islamskom identitetu, a zatvorile su preko 100 kršćana zbog služenja Kristu. Takva stroga kažnjavanja zbog vjere nisu spriječila iranske kućne crkve da procvjetaju u pokret toliko velik da iranska vlast ne može više puno toga učiniti.

Prema nekim procjenama, kao na primjer od ''Otvorenih vrata Amerike'', tamo ima oko 450.000 kršćana, dok neke, malo optimističnije procjene, tvrde da ima preko milijun kršćana u Islamskoj Republici.

Barem 200 iranskih kršćana je na obuci u Londonu baziranog Pars teološkog centra da postanu nova generacija crkvenih vođa te potpomognu kućne crkvene pokrete da porastu te postanu bolje okruženje za čitav Iran, rekao je za ''The Christian Post'' izvor povezan s ovim centrom.

- Pars ovo vidi kao pravu priliku za obučiti agente promjena koji bi preobrazili iransko društvo od dna do vrha, poticanjem manjih zajednica da prikazuju Isusovu vrijednost u iranskom stilu - izjavio je izvor.

Također, navodi se kako ovo nikako nije politički pokret, ali će imati politički utjecaj jer dotiče korijene društva. Ovo je borba protiv prostitucije i korištenja droge. Za život u zemlji koja ne potiče teroriste, potrebno je poticati prave vrijednosti još iz temelja.

- Ovo nije anti-iranski. Ovo je iranski pokret. Prikazuje veliki broj muslimana kako se okreću Kristu – kazao je izvor.

Također, objasnio je da zbog straha od kraha vlade, iranske kućne crkve sadrže samo 5 do 6 članova, a moraju mijenjati mjesto sastanka svaki put kada se sastanu.

- Ako žele pjevati, moraju pjevati vrlo tiho ili uopće ne pjevati - objašnjava izvor.

Teološki centar za jednakost, koji je osnovao vlč. Mehrdad Fatehi 2010., blisko surađuje s nekolicinom mreža kućnih crkvava u Iraku.

Označeno u