Volonteri grle bebe dok se bore za život - majke su im ovisnice

Posebno obučeni volonteri u bolnicama grle i maze djecu koja prolaze kroz strašne krize.

Radi se o mališanima koji su rođeni kao ovisnici jer su se njihove majke drogirale u trudnoći. Majke ovisnice nastavljaju se drogirati i kada su trudne. Djeca koju nose tada se rađaju kao mali ovisnici koji se od prvih dana na ovom svijetu bore da prežive. U SAD-u im puno pomažu posebno obučeni volonteri koji ih grle i maze što je više moguće, a što je ponekad presudno za njihovo preživljavanje.

Naime, stručnjaci kažu kako ta djeca jako pate dok prolaze proces odvikavanja od droge i da je, nažalost, takvih slučajeva sve više. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti broj slučajeva djece s neonatalnim apstinencijskim sindromom porastao je za 383 posto od 2000. godine u SAD-u. Situacija nije bolja ni u ostatku svijeta. Upravo je ta žalosna činjenica razlog što je potrebno sve više ljudi koji bi bili voljni nježnošću pomagati toj djeci da prežive.

majka-i-beba.jpg

- Ovim bebama treba puno vremena da bi se izvukle iz tog stanja i neophodan im je ljudski dodir - rekla je Jane Cavanaugh, medicinska sestra koja volontira u sveučilišnoj bolnici Thomas Jefferson u Pennsylvaniji. Dodala je kako im je itekako potrebno nježnosti kada prolaze kroz apstinencijske krize. Tada znaju biti vrlo razdražljiva i ponekad ih je vrlo teško utješiti. Liječnici su objasnili da se djeca koja su bila u kontaktu s volonterima brže oporave, trebaju manje lijekova i prije izlaze iz bolnice, piše simplemost.com. Ovakvi programi sada postoje u puno bolnica u SAD-u.