‘Za nas je to poput čuda’: Katolička crkva u razornom požaru na Havajima ostala netaknuta

Čini se da su razarajući požari na Mauiju poštedjeli katoličku crkvu Maria Lanakila u Lahaini, pružajući tamošnjem stanovništvu simbol nade usred katastrofalnog razaranja, prenosi CNA.

Najmanje 93 smrtna slučaja prijavljena su do nedjelje, 13. kolovoza, što ovu katastrofu čini najsmrtonosnijim šumskim požarom u SAD-u od 1918. godine. Vlasti očekuju da će broj žrtava rasti.

Višestruki brzi požari, raspireni jakim vjetrovima i potaknuti suhom vegetacijom, zahvatili su havajski otok. Zapadni grad Lahaina, s manje od 13.000 stanovnika, posebno je razoren.

Čini se da je katolička crkva Maria Lanakila, nazvana po Gospi od pobjede, izbjegla uništenje.

Monsinjor Terrence Watanabe, vikar Mauija i Lanaija, rekao je za Honolulu Star-Advertiser da se čini da je zgrada crkve preživjela na fotografijama nakon požara. Susjedni župni dvor također se čini netaknutim.

“Za nas je to poput čuda”, rekao je u četvrtak. “Kad smo vidjeli vijesti i vidjeli kako se crkveni zvonik uzdiže iznad grada, bio je to sjajan prizor.”

U isto vrijeme, čini se da je drveni krov crkve pretrpio određena oštećenja. Teško je utvrditi koliko je zgrada oštećena. Moguće je da bi nevidljiva strukturalna oštećenja mogla biti velika.

“Nećemo znati dok ne uđemo tamo i napravimo procjenu”, rekao je Watanabe, koji je također župnik Katoličke crkve svetog Antuna Padovanskog u Wailukuu.

Katolička crkva Maria Lanakila služi 700 do 800 obitelji i slavi šest nedjeljnih misa svakog vikenda. U njoj se održavaju mnoga vjenčanja posjetitelja iz cijelog svijeta.

Otac Kuriakose Nadooparambil,župnik Marije Lanakile, i župno osoblje pobjegli su od požara. Župu je 1846. godine utemeljio otac Aubert Bouillon iz Kongregacije Presvetog Srca Isusova i Marijina. Kamena crkva dovršena je 1873. godine, iako su na strukturi napravljena poboljšanja i obnove, navodi se na web stranici župe.

Još jedno povijesno mjesto bogoslužja u Lahaini – protestantska crkva koju je osnovala havajska kraljevska porodica – nije bila te sreće.

Crkva Waiola proslavila je svoju 200. godišnjicu u svibnju. Izgorila je do temelja u požarima, navodi Honolulu Star-Advertiser.

“Otišla je, društvena dvorana, svetište, aneks, sve to”, rekla je dugogodišnja članica crkve i laička ministrica Anela Rosa za USA Today . “To je potpuno nezamislivo.”

Guverner Josh Green obišao je ruševine grada u četvrtak ujutro.

“Bez sumnje, čini se kao da je bomba bačena na Lahainu”, rekao je Green, prenosi Associated Press.

Katoličke dobrotvorne organizacije na Havajima osnivaju skloništa i osiguravaju pomoć u hrani. Van Tassell je naglasio potrebu za novčanim donacijama. On je uputio one koji žele dati na obrazac za donaciju za Maui pomoć na web stranici katoličkih dobrotvornih organizacija, www.CatholicCharitiesHawaii.org .

Označeno u