Za radnika koji godinama pješači 33 kilometara na posao skupili 1,35 mil. kn

Amerikanac James Robertson (56) iz Detroita, koji se našao u središtu pažnje američkih i svjetskih medija jer svaki dan do posla i natrag pješači 33 kilometra, uskoro će si zahvaljujući akciji dobročinitelja moći priuštiti ne jedan automobil, nego cijeli vozni park.

Impresioniran Robertsonovom radnom etikom, koji unatoč svakodnevnom maratonskom hodanju nikad nije zakasnio na posao, student Evan Leedy (19) pokrenuo je internetsku zakladu s ciljem da se prikupi dovoljno novca kako bi Robertsonu mogao kupiti automobil.

Za samo nekoliko dana u zakladu je zahvaljujući brojnim pojedinačnim donacijama stiglo 200 tisuća dolara (1,35 milijuna kuna).

Leedyju je cilj bio prikupiti samo 5000 dolara kako bi Robertsonu mogao nabaviti bilo kakvo vozilo koje bi poslužilo da dođe do posla, ali je odgovor na njegovu molbu bio golem.

"Ovo je Detroit, takvi su ljudi u Detroitu. Kažu da je je Los Angeles grad anđela. Pogrešno. Detroit je pravi grad anđela. Vječno ću vam biti dužnik", rekao je Robertson lokalnim medijima.

Robertson je bez automobila od 1988., jer si nije mogao priuštiti kupnju i održavanje novog. Na postojeći posao hoda od 2005. i nikad nije izostao s posla. Radi u tvornici od 14 do 22 sata i zarađuje 70 kuna po satu.