Zabrana vjerskih simbola

Švicarska je oduvijek bila poznata po svojoj neutralnosti, a građani Ženeve odlučili su sada uvesti posebnu vrstu neutralnosti zaposlenima u javnim službama.

Novi zakon o sekularizmu koji je odobren na zasjedanju će, između ostaloga, zabraniti javnim službenicima nošenje vidljivih vjerskih simbola. Više od 55 % birača u švicarskom kantonu je podržalo novi zakon.

Njegov cilj je produbiti dijalog između vjerskih skupina i države te bolje definirati granice religijskoga izražavanja u javnoj sferi. Oni koji pozdravljaju ovakav zakon kažu kako će on pomoći u razjašnjavanju postojećih načela Ženevskoga ustava kako bi se zaštitila vjerska sloboda.

Zakon je podržalo i nekoliko glavnih vjerskih skupina, uključujući katoličku crkvu, ali mu se mnogi i suprotstavljaju tvrdeći kako će zakon imati diskriminatorski učinak te da je nova regulativa islamofobična jer će se na meti naći muslimanke koje nose hidžab.

Pred ovim zakonom su već vidljivi izazovi i dvije žalbe koje su podnesene mogle bi blokirati usvajanje regulative. Jednu od žalbi podnijela je Ženevska evanđeoska mreža koja se protivi odredbi koja zabranjuje vjerska okupljanja u javnosti. Drugu žalbu je podnijela stranka Zelenih koja se protivi zabrani da državni službenici nose vjerske simbole u javnosti. Jedni su pak mišljenja kako je zakon u suprotnosti sa švicarskim ustavom i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Izvor: Svjetlo riječi