Želite se ispovijedati? U Španjolskoj će vam u tome pomoći – aplikacija

Katolički vjernici koji žele ispovijedati grijehe, od četvrtka u nekim španjolskim gradovima to mogu ostvariti uz pomoć nove aplikacije koja će im pomoći da pronađu najbližeg svećenika.

Aplikacija “Ispovjednik GO” detektira korisnikovu lokaciju i na ekranu mu prikazuje mjesto na kojemu se nalazi njemu najbliži svećenik koji ga je spreman ispovijedati, kao i najkraći put do njega.

Aplikacija nudi informacije o svećeniku koji je trenutačno slobodan, njegovo ime, datum rođenja i godinu u kojoj je zaređen te popis Deset Božjih zapovijedi.

“Svećenik se može nalaziti u ispovjedaonici u nekoj od obližnjih crkava ili negdje u gradu”, stoji u opisu aplikacije koja je postala aktivna u četvrtak 8. prosinca na nacionalni praznik u Španjolskoj, Blagdan Bezgrešnog Začeća.

Beta verzija aplikacije ‘skinuta’ je nekoliko tisuća puta od kraja rujna otkad je na raspolaganju korisnicima.

Biskup San Sebastiana, Jose Ignacio Munilla jedan je od oko stotinu svećenika iz cijele Španjolske koji je dosad putem aplikacije odgovorio na upit za ispovijed na nov način.

Otac Ricardo Latorre koji je aplikaciju osmislio, kazao je kako se nada da će servis početkom iduće godine biti na raspolaganju i u drugim zemljama španjolskoga govornog područja Latinske Amerike.

Iako je katolicizam duboko ukorijenjen u španjolskoj kulturi, odlasci na mise u crkvu u Španjolskoj su u padu. Prema anketi koju je proveo španjolski Centar za sociološka istraživanja (CIS), većina Španjolaca ili njih oko 59,3 posto kaže da “gotovo nikad” ne odlazi na misu.

Označeno u