“Život je divan, ali kratak“ Preminula najstarija časna sestra na svijetu u 110. godini

Časna sestra Cecylia Maria Roszak za koju se vjeruje da je najstarija redovnica na svijetu, preminula je u 110. godini života.

Sestra Cecylia umrla je u petak u samostanu u Krakovu na jugu Poljske, gde je živjela skoro 90 godina, potvrdio je Otac Pawel Rytel-Andrianik, prelat Poljske rimokatoličke crkve. Bila je poznata po tome što je spašavala Židove tijekom Holokausta.Rođena je kao Marija, 25. ožujka 1908. godine. U 21. godini se zaredila se kao dominikanka i u istom samostanu je ostala do kraja života.

Otac Pawel rekao je lokalnim medijima da je usprkos godinama i nedavnim operacijama koljena i kuka, sestra Cecylia bila vitalna, mlada duhom, sa divnim smislom za humor. Kada bi je upitali za tajnu dugovječnosti, odgovorala bi "trebate se moliti i učiti jezike".

“Život je tako kratak i tako brzo prolazi.“ često je znala reći, istaknuo je Otac Pawel a svojim sestrama u samostanu podsjećajući ih na smisao njihovog poziva, govorila bi "Život je divan, ali kratak".


Život sestre Cecylie velikim dijelom je bio obilježen spašavanjem Židova za što je dobila i posebnu nagradu. Tijekom Drugog svjetskog rata, Cecylia Maria , koja je tada bila u četrdesetim godinama, pomogla je da se sakriju lokalni Židovi u litvanskom gradu Vilniusu, gdje je putovala sa drugim sestrama iz svog reda.

One su sakrile dvoje djece čiji su roditelji ubijeni za vrijeme Holokausta.

Sestre su, pomoć pružile bar desetorici Židova, uključujući i neke koji su kasnije postali aktivisti pokreta otpora u Vilniusu i Varšavi. Među onima kojima je pomogla bilo je i književnik Aba Kauner, koji je kasnije prvi objelodanio Hitlerov plan da svi židovi moraju biti pogubljeni.

Njemačke vlasti su 1943. godine uhitili glavnu časnu sestru i zatvorile samostan. Poslije rata, vratila se u Krakov. Tijekom 1984. godine nagrađena je titulom Pravednih među nacijama za sva dobra što je učinila tijekom rata. To je titula koju Izrael dodjeljuje onima koji su riskirali svoje živote u spašavanju židovskog naroda tijekom Holokausta.

Iako je u dobi od 101 godine, s. Roszak bila podvrgnuta operaciji kuka i koljena, to ju nije obeshrabrilo da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima, uključujući zajedničku molitvu sa svojim sestrama i posjete bolesnima

Dana 25. ožujka 2018., proslavila je svoj zadnji, 110. rođendan u njezinu samostanu, gdje ju je posjetio i krakovski nadbiskup Marek Jedraszewski. Blago u Gospodinu, preminula je 16. studenog 2018. godine.

catholicnewsagency.com/medjugorje-info.com