Životna ispovijest Ivana Šarića (25): Hrvat koji je čuvao Papu

Ivan se zakleo da je spreman za Svetog Oca dati život i toga se mora držati do smrti. Sada želi biti svećenik, a nada se da će i njegov brat Filip (14) u Švicarsku stražu.

Bio je jedan od trojice Hrvata u povijesti Papinske garde. U gardi je napredovao do čina razvodnika, a iako više nije pripadnik ove postrojbe, obećanje kako je za Papu spreman položiti život, vrijedi do kraja njegovog života, a ne do kraja mandata. Ivan Šarić (26) odlučio je prihvatiti jednu drugu dužnost, još značajniju - želi postati svećenik.

- Kada sam u proljeće 2011. godine započeo služiti vojni rok u švicarskoj vojsci, otac mi je prvi put ispričao priču o Papinskoj švicarskoj gardi. Tada nisam znao o čemu je riječ, no jedino što sam znao jest da ta garda čuva Papu i k tome je odjevena u neku svečanu (tada bih rekao „čudnu“) haljinu. Upravo zbog toga nisam pokazivao interes da postane dijelom Švicarske garde, ali to se ubrzo promijenilo, rekao je Šarić, koji je ubrzo nakon toga ipak obukao tu ‘’čudnu haljinu’’ i u njoj tri i pol godine služio Svetom ocu. Službu je napustio prije godinu dana, a Bogu, Crkvi i narodu sada je odlučio služiti na drugačiji način.

- Do petka sam bio u uvodnoj godini za svećenike u Fribourgu u Švicarskoj, a nakon ljeta, 4. rujna počet ću četverogodišnji studij u Njemačkoj. Idem za dijacezanske svećenike u Švicarskoj, u biskupiji St. Gallen - kazao nam je Šarić.

- Odluka za odlazak u svećenike pala je nakon dugog razmišljanja o duhovnom zvanju. Pričao sam sa svećenicima o njihovim pozivama i tako dobio od njih savjet - istaknuo je Ivan koji prije stupanja u Papinu gardu i odlazak u Vatikan nije razmišljao o svećeničkom pozivu.

Sveci kao inspiracija

- Prije švicarske garde nisam razmišljao o svećeništvu, tek nakon što smo u gardi imali prve duhovne vježbe počeo sam razmišljati o tome. Ja sam uvijek bio vjernik, molili smo zajedno u obitelji svake večeri 15 minuta, išli svake nedjelje na Svetu misu, hodočastili svakog ljeta u Međugorje..., govori Ivan o svom duhovnom pozivu za što su ga inspirirali i brojni sveci Katoličke crkve.

- U gardi sam gledao filmove o svecima i čitao njihove životopise i sebi njih uzeo kao uzor. Mi smo djeca Božja i naš cilj mora biti želja da postanemo sveci. To samo možemo kroz ljubav, koju nas je Isus naučio - kazao je Šarić, koji je čuvao dvojicu Papa. Najprije Bendikta potom i Franju.

- Papu Franju viđao sam dva do tri puta tjedno. Svaki susret s njim za mene je jako lijep. Primjerice uvijek kad prođe pored mene, pozdravi, pružajući ruku i zaželi mi ugodan dan. Također i ja njemu. Na mene je ostavio jako snažan dojam. Izuzetno je ljubazan, što se ne može ne primjetiti. Čak nas i prepoznaje, a jako nas je teško razlikovati u uniformi, a uz to gardisti stalno dolaze i odlaze, ali Sveti Otac mnoge od nas prepoznaje, što nije nimalo jednostavno - kazao nam je Šarić.

Za biti u Papinoj gardi trebaju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: Kandidat mora biti švicarski državljanin, katolik, neoženjen, između 19-30 godina, najmanje 174 cm visok, imati završenu srednju školu i proći temeljnu vojnu obuku. U Papinu gardu mogao bi uskoro njegov mlađi brat Filip koji je također izrazio želju za služenjem u švicarskoj gardi.

- Moji roditelji su Hrvati iz istog mjesta. Rođeni su u selu Prisoje kraj Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini. I ja sam Hrvat u potpunosti i na to sam ponosan. Ali s druge strane velik dio života proveo u Švicarskoj gdje sam se i rodio pa zato za nas koji smo u drugoj državi odrasli nije lako reći jesmo li više Hrvati ili Švicarci. Za mene kao vjernog katolika je najvažnije da vjerujem u Boga i da živim po njegovima zapovijedima. Na kraju Bog neće pitati jesam li Švicarac ili Hrvat nego jesam li sam vjerovao u Njega i živio kako je On želio - zaključio je Ivan, koji svake godine posjećuje i Međugorje.

Iz sela Prisoje kraj Tomislavgrada je i fra Petar Ljubičić, Ivanov ujak. Svećenik koji je bio i u Međugorju i kojega je vidjelica Mirjana Dragičević – Soldo odabrala da svijetu priopći deset tajni kada za to dođe vrijeme, a iz ovoga mjesta je i porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, koji je obnašao i visoke dužnosti u Vatikanu.

Jako je sretan što je mogao služiti obojici papa

Kad je došao u službu poglavar Katoličke Crkve bio je Papa Benedikt XVI. Kad ga je ožujku 2013. godine naslijedio Papa Franjo, Ivan Šarić kao gardist je Papu viđao dva do tri puta tjedno te je, kaže, svaki susret s njim za njega bio jako lijep i uvijek mu se baš radovao. Sveti Otac Franjo je, ističe, izrazito ljubazan te je na njega ostavio snažan dojam.

Označeno u