'Biti redovnica ne znači biti izolirana od svijeta'

Sestra Slavka Sente iz Samostana sestara dominikanki sv. Ozane Kotorske u Zagrebu  je proslavila 50. godišnjicu bogate službe u svom redu.

Uz studij duhovnosti u Rimu, gdje je kao urednica i spikerica radila i na Radio Vatikanu. Završila je i Muzičku akademiju, orgulje i teorijski smjer te je na Institutu za crkvenu glazbu predavala sve do umirovljenja, donosi magazin.hrt.

Časna sestra dominikanka Slavka Sente, jedna je od četiri sestre i petero braće iz obitelji Sente iz Hrvatskog zagorja. Sve četiri sestre su redovnice, a jedan brat svećenik. Cijeli život obilježen joj je molitvom, glazbom i pisanjem. Već kao dijete jako sam voljela pjevati, imala sam glazbenu obitelj. Svi smo jako voljeli pjevati. Braća su svirali različite instrumente, a ja sam dobila proštenjačku frulicu. Nevjerojatne stvari smo svirali na toj frulici. Jedna jedan glas, druga drugi i tako smo se izmjenjivali. Ljudi su bili zadivljeni kad bi nas slušali.

Video pogledajte OVDJE

Bila je nestašno i razigrano dijete. Prisjeća se radosti iz djetinjstva kad bi joj zvonar crkve dopustio da se njiše na užetu s pomoću kojeg je zvonio. Vrlo je rano, nakon osnovne škole, otišla u samostan, gdje se intenzivnije počela baviti glazbom. Završila je srednju glazbenu školu, diplomirala na Institutu za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a na Muzičkoj akademiji studirala je orgulje i teorijski smjer. Kao profesorica na Institutu je radila do umirovljenja. Snimila je dva CD-a, jedan s liturgijskom glazbom, a na drugom pjesme izvode poznati sastavi i pjevači. Ja jednostavno volim meditirati, a kad meditirate to sve što osjećam volim staviti u glazbu. Toliko ljepote ne može ostati samo tako, nezapaženo. Tako sam po prirodi nalazila nadahnuće. Mnoge sam pjesme skladala i napravila sam jednu pjesmaricu.

S. Slavka završila je i studij duhovnosti u Rimu, nakon kojeg je kao spikerica i urednica ostala raditi u hrvatskoj sekciji Radio Vatikana. Napisala je knjigu 'Svećenik, čovjek za druge', posvećenu prerano preminulom bratu, zatim slikovnice za djecu o sv. Dominiku te knjižicu Devetnica prvoj hrvatskoj svetici, blaženoj Ozani Kotorskoj. Uređuje interni list Ave Marija i sa sestrom Antonijom Matić vodi mješoviti crkveni zbor Krista Kralja. S. Antonija je orguljašica,  s. Slavka dirigentica. Naše geslo je Bogu, radu i narodu. Mislim da se kod sestre Slavke doista ispunjava to geslo, da ga ona živi i provodi 50 godina i mislim da je to geslo njezino zaista vidljivo na svakom koraku,  ističe s. Antonija.

S. Slavka ima vremena i za emisije na Radio Mariji te povremeno na Hrvatskom radiju. Svakodnevno pomaže potrebitima. I doista, ova neumorna i topla, Bogu i čovjeku posvećena časna sestra može biti uzor svima. Za predah nema vremena, kaže da će se odmarati u vječnosti, kazala je za magazin.hrt.