CRKVA NA KOTAČIMA Svećenik spašava prostitutke, bolesne, beskućnike, a vozi i autobus

"Pitao sam ljude zašto ne idu na misu, a oni su mi rekli da su predaleko od crkve. Razmišljao sam šta bih napravio i spazio sam minibus. Nakon toga sam položio vozački za autobus i stavio jaku brodsku sirenu te išao skupljati za misu po župi"

On je primjer o kojemu govori i papa Franjo - svećenici nisu najvažniji, oni su tu da bi služili

Ima vozni park kakav nema niti jedan svećenik - fiću i četiri autobusa. Velečasni Dragutin Goričanec iz male župe Završje pokraj Karlovca s ulice je spasio desetak prostitutki, a bolesne, beskućnike i osobe s invaliditetom vozi na izlete po svetištima diljem Europe.

Vijesti.rtl.hr donosi priču o posebnom svećeniku koji za sebe to ne bi nikada rekao, ali za njega to govore njegova djela. Fićo, star 36 godina, njegovo je prijevozno sredstvo. Imao je i noviji i bolji automobil, ali ga je odavno prodao kako bi mogao kupiti - minibus.

"Pitao sam ljude zašto ne idu na misu, a oni su mi rekli da su predaleko od crkve. Razmišljao sam šta bih napravio i spazio sam minibus. Nakon toga sam položio vozački za autobus i stavio jaku brodsku sirenu te išao skupljati za misu po župi. Znao sam stati kod neke kuće i tako dugo trubiti dok netko nije došao van", prepričava svećenik Goričanec.

Sad ima dva svoja i dva unajmljena autobusa kojima po svijetu vozi osobe s invaliditetom, beskućnike, bolesne i sve one koji to požele - i vjernike i ateiste. Na tim putovanjima, kaže, često su spavali u hotelima s najviše zvjezdica - pod otvorenim nebom.

"U doslovnom smislu crkva na kotačima jer smo imali situacije gdje nismo mogli u klasičnu crkvu ući jer nije prilagođena osobama s invaliditetom u kolicima, što ja smatram da je kolektivni grijeh nas katolika."

Kaže, s novcem se krpaju, najviše skupe od donacija dobrih ljudi. Tako su uspjeli otići i k papi Franji.

"Jednom je u Rimu policija javila dalje svojima "svećenik je očito ukrao autobus zaustavite ga!" i onda uvidjeli da imam vozački pa je sve bilo u redu."

Dragec, kako ga od milja zovu, poznat je i po tome što pomaže onima koje je društvo zaboravilo. Naime, spasio je desetak žena od prostitucije.

"Koliko košta razgovor? Ona je rekla 200 kuna. Evo, izvolite. I tada sam pitao zašto na takav način želi do novca? Ona mi je rekla "Ja sam stranac u ovoj zemlji, nemam posao, nemam pravo na socijalnu pomoć, imam djecu, od čega bih živjela?"

Dobivao je i prijetnje od svodnika, ali nije odustao. Danas već znaju za njega pa mu se često za pomoć javljaju i same. Da postane tako osjetljiv za potrebite, predodredilo ga je teško djetinjstvo.

"Moju mamu je tata zamalo ubio dvaput kolcem u staji, susjedi su je spasili. Zato je morala otići s nas troje djece kod roditelja. Nikakvu socijalnu pomoć nije imala, sama je živjela od zemlje.", piše vijesti.rtl.hr.