Fratar na splitskom maratonu: To je dio franjevačke karizme

Sudjelovao je i na svjetski poznatim maratonima u Parizu i New Yorku, na kojem je bilo 63 tisuće trkača i milijun gledatelja!

Jubilarno 20. Splitski polumaraton zaključen je jučer u najvećem dalmatinskom gradu. Kroz cilj je prošlo oko četiri tisuće natjecatelja, među kojima i župnik Svete Trojice na Poljudu fra Tomislav Hrstić.

U godini kada slavi 20. obljetnicu svećeničkog ređenja, ovaj 47-godišnji redovnik franjevačke provincije sv. Jeronima otrčao je po tko zna koji maraton u još jednoj obljetnici - onoj 25 godina koliko se bavi ovim trkačkim sportom.

- Rodom sam iz Ljubuškog, a dolazim iz obitelji u kojoj smo navikli puno raditi, obrađivali smo zemlju i nije bilo vremena za ljenčarenje, tako da sam oduvijek bio fizički spremniji od kolega - protumačio je svoju 'prednost' Slobodnoj dalmaciji.

Redovničkim putem uputio se davne 1991. godine, a slobodno vrijeme redovito je koristio za nogomet i trčanje.

- Prvi put sam ozbiljno protrčao u Irskoj, kad sam otišao u Dublin na tečaj engleskog jezika 1995. godine i kroz mjesec i po dana došao do trinaest kilometara. Svidjelo mi se trčanje - kazao je fra Tomislav.

Moja statistika kaže da sam u 25 godina pretrčao više od 70 tisuća kilometara, ili oko tri tisuće kilometara godišnje – navodi fra Tomislav koji u svojoj vitrini ima i brojne medalje.

Sudjelovao je i na svjetski poznatim maratonima u Parizu i New Yorku, na kojem je bilo 63 tisuće trkača i milijun gledatelja!

- Pretrčao sam 37 kilometara u New Yorku i promislio: 'Na ovoj čudesnoj utrci si jednom u životu, iskoristi to, šetaj i gledaj...' Tako sam ostale kilometre prohodao, pomažući ozlijeđenima i iscrpljenima - prisjeća se.

Za zimu kaže da mu je najpogodnija za trening, dok je ljeti na stazi već od pet sati ujutro.

- Trčanje me opušta, dok trčim razmišljam, meditiram, uživam u prirodi i moru, shvaćam to kao dio franjevačke karizme. Priroda je Božji dar i ljudi se u njoj osjećaju potpuno drukčije nego kad su zatvoreni u ne znam kako uređena četiri zida - poručuje fra Tomislav.

Označeno u