“Ja sam čula samo za Djeda božićnjaka, ali nitko mi nije ispričao istinitu priču o Božiću, priču o rođenju Isusovu”

“Isus je najveći dar” – u tom se duhu tisuće djece u čitavom svijetu prisjeća da su mnogi “protjerali Isusa” i pozivaju ih da ga vrate u središte Božića.

“Ja sam čula samo za Djeda božićnjaka, ali nitko mi nije ispričao istinitu priču o Božiću, priču o rođenju Isusovu”, pripovijeda jedna djevojčica. “E, da, ljudi su malo zaboravili, ali mi ih možemo podsjetiti! To već čine mnoga djeca u čitavom svijetu”, odgovara dječak. To su GEN4, dječaci i djevojčice koji vole svakoga, baš kao i Isus, te svima pokazuju da je On najveći dar. Tako se oni sami predstavljaju.

Tome ih je naučila Chiara Lubich, utemeljiteljica Pokreta fokolara. Ona im je uputila sljedeći poziv: “Svojom ljubavlju učinite da se Isus rodi među vama. Tako će uvijek biti Božić. Možemo ponuditi Isusa, Isusa među nama, čitavom svijetu, ponijeti ovu našu ljubav i ovu radost na ulice, u škole, malenima i velikim… posvuda!” Prolazeći prije Božića ulicama Zuricha u Švicarskoj, prije mnogo godina Chiara je vidjela osvijetljene izloge pune raznobojnih lampica i igračaka; snijeg je bio na borovima, a uz njih Djed božićnjak… i upitala se: Gdje je Isus? Isusa nije bilo. “Ovaj bogati svijet prisvojio je Božić, ali je istjerao Isusa”, napisala je. “Što znači protjerali”, upitala je jedna djevojčica. “To znači da Isus nema gdje stanovati. Tako je bilo i kad se rodio, kad nisu nalazili mjesto za Njega. Tada nam je Chiara rekla: ‘Slavimo ga barem mi!’ Mi GEN4 iz čitavoga svijeta to želimo i pozivamo sve da to učine.” Potom je došla ideja da izrađuju kipiće maloga Isusa u jaslama i da ih ponude ljudima koji možda ne znaju ili se ne sjećaju da je Isus važniji od božićne kupovine. “Želimo podsjetiti da je Božić Isusovo slavlje. Zato govorimo ljudima: ‘Hoćeš li ga ponijeti kući? Netko odgovara ne, netko prođe a da se ni ne zaustavi, ali neki se zaustave i mi im pružamo kipiće Isusa što smo ih sami izradili. Odlazimo na glavne trgove velikih gradova i u prodajne centre, dajemo ga i našim gradonačelnicima. Odlazimo i u domove za ostarjele. Privlačimo pozornost našim štandovima, pjesmama, priređujemo božićna slavlja za mnogo djece. To je val sreće koji zahvaća sve i vraća Slavljenika u središte Božića.”