Najmlađi novi kardinal Crkve egzorcist je više od 20 godina

Osim što je postavio rekord za svoju dob, mladi biskup već je više od 20 godina egzorcist!

Najmlađi novi kardinal Crkve ujedno je i egzorcist: biskup Giorgio Marengo, 47-godišnji Talijan koji djeluje kao biskup misionar u dalekoj Mongoliji, od 27. kolovoza službeno će postati “najmlađi kardinal”, javlja Aleteia.

Na konzistoriju predviđenom za taj datum, papa Franjo će mu predati poznati crveni zucchetto koji simbolizira hrabrost i spremnost na mučeništvo za Krista

Mladi misionar u dalekim zemljama

Uz njegovu dob za kardinala – većina kardinala ima više od 60 godina – još jedna “zanimljivost” oko mladog biskupa već je privukla pozornost među katolicima: zemlja u kojoj vrši svoju misiju, Mongolija koja ima manje od 1500 katolika.

Mongolsku povijest karakterizira velika izoliranost od zapadnog utjecaja. Među stanovništvom koje se izjašnjava kao religiozno, postoji velika dominacija lokalnih autohtonih tradicija, posebno šamanizma: ima više od 10.000 sljedbenika, šest puta više nego katolika. Štoviše, tijekom 20. stoljeća Mongolija je pretrpjela represiju pod komunističkom diktaturom, koja je službeno zabranila vjersko bogoslužje.

Novi kardinal, koji pripada kongregaciji misionara Consolata, rekao je o svom imenovanju kardinalom: “Živjeti ovaj novi poziv za mene znači nastaviti putem malenosti, poniznosti i dijaloga.”

Mlad, ali s dugogodišnjim iskustvom u službi egzorcizma

Sada još jedan podatak o biskupu Marengu izaziva znatiželju kod katolika: mladi biskup već je više od 20 godina egzorcist. I ne samo to: on je referentna točka među svećenicima ovlaštenim za vršenje službe egzorcizma.

Biskup Marengo bio je jedan od predavača na XVI. izdanju Tečaja o egzorcizmu i molitvi oslobođenja koji se svake godine održava u Papinskom Athenaeumu Regina Apostolorum u Rimu. Prethodno je pohađao isti predmet kao student.

Biskup i budući kardinal govorio je o "Ulozi biskupa u službi egzorcizma", bilo u zapadnim kulturama ili u misijskim zemljama. Zapravo, izjavio je u svom predavanju da je uobičajeno da nekršćani dolaze k njemu tražeći da ih izbavi “od djelovanja đavla”, što pokazuje da oni prepoznaju moć Kristovih propovjednika protiv djelovanja zla.

Prema riječima biskupa Marenga, đavao je “razdjelnik koji priječi naš odnos s Kristom”, dok Crkva promiče odnos s Kristom naviještanjem Evanđelja i sakramentalnim djelovanjem.

Praznovjerja kao prepreka vjeri

Prema biskupu misionaru, ljudi koji se pripremaju za krštenje u Mongoliji trpe posebne prepreke koje otkrivaju djelovanje Zloga, koji ih odvraća prema praksama predaka nespojivima s Kristovim Otkrivenjem. Biskup Marengo podsjeća da je od ranih dana Crkve ovaj otpor bio uobičajen: katolički svećenici trebaju ponavljati “djelatnost Isusovih učenika”, koja je “uključivala istjerivanje demona i liječenje bolesnih”.

Međutim, nije samo u Mongoliji izazov uvriježenih praznovjerja: za biskupa Marenga, nova poganizacija društava diljem svijeta pokazatelj je đavolskog djelovanja na duše kako bi ih odvratio od Istine.

„Razlog za osudu praznovjerja uvijek je isti, a odnosi se i na nas danas: te prakse pretpostavljaju nedostatak vjere, a mi im pribjegavamo kako bismo pobjegli od neizvjesnosti“, kaže biskup Marengo.

Nasuprot tome, Krist se "potpuno pouzdaje u Oca" i, "na isti način, poniznost onih koji vjeruju u Krista pretpostavlja potpuno povjerenje u Njega."

Pet savjeta za borbu protiv đavla

Budući kardinal Marengo istaknuo je 5 savjeta za borbu protiv đavla:

1. “Glavni put je molitva. I na tom se području ističe euharistijsko klanjanje i različiti oblici marijanskih pobožnosti.” Posebnu pozornost pridajem liturgijskim molitvama s tekstovima koji pozivaju na ozdravljenje, uvijek poštujući liturgijske norme. A za Mongoliju svjedoči: “Sve se mijenja nakon širenja štovanja Presvetog Oltarskog Sakramenta”.

2. “Odgovarajuća kateheza o djelovanju đavla i kako mu se suprotstaviti.”

3. “Mogućnosti za dijalog po pitanju demonologije.”

4. “Provedba egzorcizma kada je potrebno”, uvijek poštujući norme Crkve.

5. “Formacija svećenika i redovnika glede duhovnog zdravlja i borbe protiv đavla”.

Označeno u