Sedam žena u Euharistijskoj molitvi

Ukoliko svećenik tijekom mise odabere prvi obrazac Euharistijske molitve (poznat kao Rimski kanon) ima opciju izgovoriti kratki popis svetaca prije samih posvetnih riječi, među kojima je i sedam žena…

Riječ je o drevnom popisu, koji se skoro pa neznatno mijenjao kroz stoljeća. Prvi popis ističe Blaženu Djevicu Mariju, Sv. Josipa, 12 apostola i 12 svetaca prve Crkve. Potom, nakon posvećenja svećenik recitira imena 15 svetaca, od kojih je sedam žena. Tko su te žene koje je Crkva izabrala spominjati u misi?

Sv. Felicita – Mlada trudna ropkinja iz 2. st., koju su Rimljani progonili zbog njezine kršćanske vjere i osudili na smrt u kolosumu, zajedno sa Sv. Perpetuom.

Sv. Perpetua – Bila je plemkinja iz Kartage te bačena u zatvor kao i Felicita jer je odbila zanijekati svoju kršćansku vjeru. Svoja iskustva sve do dana skončanja bilježila je u dnevnik, koji je bio vrlo popularan mnogo stoljeća nakon njezine smrti.

Sv. Agata – Djevojka koja je još odmalena izabrala Isusa za svog zaručnika, u 3. st. je optužena jer je kršćanka te zatvorena. Prije negoli je umrla, preživjela je nekoliko „krugova“ mučenja. Posebno je štovana u prvoj Crkvi te se vjeruje da je godinu dana nakon njezine smrti, njezinim zagovorom jedan talijanski grad spašen od vulkana.

Sv. Lucija – Rođena je u 3. st. te je u ranoj mladosti svoje djevičanstvo posvetila Kristu, no njezina majka nije bila toga svjesna pa joj je ugovorila brak, koji je ona odbila zbog svog zavjeta. Potom je bila izložena raznim mučenjima, čak i vađenju očiju prije smrti. Njezino štovanje brzo se proširilo Europom, poglavito Skandinavijom.

Sv. Agneza – Bila je bila kći bogatih i istaknutih roditelja u Rimu u 4. st. Posvetila se Bogu i odbila udati, zbog čega je, kao i zbog kršćanstva, ubijena u dobi od 12 godina. Njezino ime znači „janje“, te stoga svake godine na njezin spomendan Papa blagoslovi nekoliko janjaca, a od njihove se vune prave paliji.

Sv. Cecilija – I ona je bila plemkinja koja se Bogu zavjetovala na djevičanstvo. Bila je prisiljena na udaju, ali joj je anđeo čuvar pomogao sačuvati čistoću. Na kraju je smrtno stradala zbog svoje kršćanske vjere te je postala poznata kao zaštitnica glazbe i glazbenika.

Sv. Anastazija – Rimska udovica iz 4. st., koja je nakon suprugove smrti posvetila svoj život djelima milosrđa i praktičnom življenju kršćanske vjere. Ubijena je tijekom Dioklecijanova progona.

Izvor: Nedjelja.ba