Zašto nisam završila doktorat i par savjeta kako prihvatiti Božju volju

Kako prihvatiti Božju volju kad se ona razlikuje od naše? Iskustvo govori da su Božji planovi za nas bolji i donose neki dodatak kojem se nismo nadali.

Mnogi od mojih srednjoškolskih kolega upravo završavaju studij doktorata. To me natjeralo da se zapitam: „Zašto ja nisam završila svoj?“

Ukratko? Zbog djece.

Da budem preciznija, jer je Bog imao druge planove za mene. To je priča života svih nas, zar ne?

Kad sam upisala poslijediplomski, to je bio početak mog petogodišnjeg plana. Znate ono – novi petogodišnji plan nakon što prošli nije uspio. Nakon završetka magisterija iz teologije, odmah bih nastavila doktorat, dobila diplomu (nešto što je studentica, iznad prosječno uspješna odlikašica, prezabrinuta za ono što radi a ne što postaje, u meni oduvijek i očekivala) i počela predavati. Naravno, željela sam se i udati i imati djecu, ali nekako sam pretpostavljala da će se sve to nekako neprimjetno i istovremeno dogoditi ili tako nešto.

Petogodišnji plan koji je Bog ostvario

Supruga sam upoznala nakon prvog semestra doktorata. Oborio me s nogu – i neočekivano odveo izvan države – i evo me sad, pet godina poslije, gledam unatrag malo drugačiji petogodišnji plan koji je Bog ostvario, a koji je uključivao vjenčanje, dvoje predivne djece, napisanu knjigu, nekoliko preseljenja i bavljenje vjerskim dužnostima u „slobodno“ vrijeme (je l’ se tako zovu oni rijetki trenutci roditelja koji imaju malu djecu?). Drugim riječima, u prošlih pet godina, doktorata ni na vidiku, a ne nazire se ni u budućnosti…barem ne za sad.

I ja sam potpuno mirna i sretna s tim planom

Ovaj mir i sreća su mi zapravo prilično strani, s obzirom na to da se nikad nisam zamišljala kod kuće s djecom kako pjevam abecedu po dvadeset i šesti put danas, dok istovremeno brišem sline s majice i smijem se djeci koja pokušavaju bockati obraze jedno drugome. Mislila sam da će mi budućnost biti više akademska.

No, ne mogu ni izbrojiti, koliko puta mi je Bog dokazao kako su Njegovi planovi uvijek bolji nego moji. Toliko bolje i prikladnije iskorištavam svoje darove, sretnija sam, bolje utječem na druge, radim s puno manje stresa i sve sam bliža Njemu. Njegovi planovi me čine manje sebičnom i svetijom. Njegovi planovi skreću pažnju s mene i preusmjeravaju je na druge, i što je najvažnije na Njega.

Hvala Bogu, unatoč mojoj (tvrdoglavoj) slobodnoj volji, često se put mojih planova preusmjerava na Njegov put za mene. Najčešće, tek gledajući unatrag, mogu vidjeti kako su plodonosni. Vidim da kroz molitvu i otvorenost, ponekad namjerno, a nekad sasvim slučajno naiđem na put gdje je pravi mir srca.

Kako pronaći i zadržati Božju volju?

Sada dolaze moji savjeti. Ako se pitate kako pronaći i zadržati Božju volju namijenjenu vama, pokušajte ove jednostavne ali ključne aktivnosti:

1. Sveta Ruža Limska kaže: „Kada od Boga iskreno zatražite savjet, On daje jasan odgovor.“

2.Budite otvoreni. Stvarno, uistinu ostanite otvoreni za ono što Bog želi a ne samo za ono što se vama sviđa i odgovara u tom trenutku. Čudesno je kako se vaše srce oblikuje u radosnom skladu s Njegovom voljom, samo kad mu to dopustite.

3.Savjetujte se s logikom, osjećajima i maštom. Nemojte se uhvatiti samo jednoga a isključiti druge. Svi igraju ulogu u mirnom razlučivanju Božje volje.

4.Tražite vodstvo! Naravno, Bog je krajnji savjetnik u procesu razlučivanja, traženja i življenja Njegove volje, ali traženje savjeta od duhovnika ili nekog drugog mudrog mentora ne samo da je korisno, nego često i potrebno kako bi otkrili i prihvatili Božju volju namijenjenu nama.

Unutarnji mir

Znate, ne mogu zamisliti kakav bi mi bio život da mi je nos i dalje neprestano u knjizi i da sjedim na stolici u nekoj učionici n-tu godinu školovanja (ako ste slučajno u toj fazi života – hura! Bog mora da ima neke izvrsne planove za vas na tom putu). Dok sam išla u školu, mada volim i žudim za učenjem, bila sam tjeskobna osoba. Sada, imam puno više tog dubokog osjećaja unutarnjeg mira i neprestanu zahvalnost za apsolutnu ljubav jer sam u središtu obiteljskog života, i na zidu mi visi više škrabotina nego akademskih priznanja.

Danas, pomirite se s tim gdje vas je Bog upravo stavio. Ili ako ste zalutali s puta, pronađite Božji put namijenjen vama i ostanite na njemu mada se ponekad čini strašan i neplanski. Tu će vam Njegova milost ići u susret, i kao i uvijek, premašit će sva vaša očekivanja.

Katie Warner – Catholickatie.com

Prevela Katarina Udovičić

Označeno u