U jezeru otkrivena bazilika iz 4. stoljeća

Ostaci bazilike stare 1600 godina pronađeni su na mjestu Prvog nicejskog sabora, na dnu jezera smještenog na sjeverozapadu Turske.

U tijeku su planovi za otvaranje podmorskog muzeja kako bi turisti mogli vidjeti temelj crkve, koji je pronađen kako leži na 5-7 stopa vode u jezeru Iznik, u Bursi u Turskoj.

Drevna bazilika otkrivena je zračnim fotografijama iz 2014. godine za vrijeme pravljenja popisa povijesnih i kulturnih artefakata.

POVIJEST PODVODNE BAZILIKE

Prema riječima turskog arheologa i profesora Mustafe Sahina, crkva je najvjerojatnije sagrađena u 4. stoljeću, u čast  svetog Neofitosa, koji je mučen u vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana oko 303. godine.

Bazilika je sagrađena na mjestu na kojem su rimski vojnici ubili svetog Neofitosa na najbrutalniji mogući način.

Isto tako, moguće je da je bazilika sagrađena kao rezultat Prvog nicejskog sabora, kojeg je sazvao car Konstantin I. Veliki 325. godine.

- Svakako, smatramo da je crkva sagrađena u 4. stoljeću ili kasnije. Zanimljivo je da imamo gravure iz srednjeg vijeka koje prikazuju ovo ubojstvo. Vidi se kako je Neofitos ubijen na obali jezera – rekao je profesor Sahin.

Arheolozi su utvrdili da se bazilika urušila tijekom potresa 740. godine i nikada nije obnovljena. Ruševine su vremenom bile sve više pod vodom zbog promjena u razini vode jezera.

Otkriće bazilike je proglašeno jednim od top 10 otkrića 2014. godine od strane Arheološkog instituta Amerike.