Dario Šimić prvi put progovorio o sinu sa sindromom Down: 'Život nam se promijenio iz temelja. Prošli smo težak put, no postali smo snažniji'

Bivši nogometaš Dario Šimić (44) nikad nije punio medije privatnim skandalima, a uvijek naglašava da je njegova mnogočlana obitelj baza svega. Sa suprugom Jelenom u braku je 19 godina i imaju četiri sina.

Jedan od naših najuspješnijih reprezentativaca prvi put je javno progovorio o tome koliko mu se život promijenio dolaskom najmlađeg Davida (4), koji je rođen s Downovim sindromom.

"Život mi se promijenio iz temelja, kao i ostatku obitelji, ali ne u negativnom smislu, nego upravo suprotno. Prošli smo težak put, no isto tako smo postali plemenitiji ljudi, snažniji kao roditelji, povezaniji kao obitelj", rekao je za Story.

On i supruga kažu da se najviše boje predrasuda. Žele priliku da se djeci s Downom ne zatvaraju vrata zbog činjenice što su rođeni s kromosomom viška.

"Sa svojim sinom smo počeli učiti po programu rane edukacije kad je imao četiri mjeseca. Tada smo znali malo, imali smo opciju - vjerovati ili odustati. Srećom, odlučili smo ranoj edukaciji dati priliku", kaže Dario.

David je u dobi od tri godine počeo čitati po principima rada Hureke. Danas dječak prepoznaje umjetnička djela, planete, zastave, raspoznaje države na zemljopisnoj karti, zna brojati na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku, govori njegova majka.

Kako bi skrenuli pažnju društvu, roditeljima i stručnjacima na potencijal koji djeca imaju par je osnovao udrugu Hureka koja djeluje na području rane edukacije.

"Vođeni vlastitim iskustvom i iskustvom drugih roditelja, odlučili smo se boriti za budućnost sve djece u Hrvatskoj, kako djece s poteškoća tako i djece urednog razvoja", rekli su.

Označeno u