Izazov odgoja prema papi Franji: Odgajanje nije tehnika

Odgajanje nije tehnika, nego neprestana plodnost, odgoj je obiteljsko djelo koje podrazumijeva međugeneracijski odnos i prenošenje iskustva

Izazov odgoja oduvijek je u središtu razmišljanja sadašnjeg Pape. Tako je napisao u najnovijem broju časopisa Civiltà Cattolica otac Antonio Spadaro na početku dugog članka pod naslovom „Sedam stupova odgoja prema Jorgeu Mariu Bergogliju. Ravnatelj se toga časopisa, isusovac Spadaro, usredotočio na razmišljanje i odgojno djelovanje pape Franje tijekom njegovog djelovanja kao pastoralca i biskupa u Buenos Airesu, u Argentini. Sedam temeljnih elemenata koje je Spadaro uočio su: 1. odgajati znači integrirati, 2. prihvatiti i slaviti različitost, 3. suočiti se s antropološkim promjenama, 4. nemir kao pokretač odgoja, 5. pedagogija pitanja, 6. ne zloupotrebljavati granice, 7. živjeti obiteljsku plodnost.

Pored tih sedam elemenata, ravnatelj je časopisa Civiltà Cattolica našao i tri ključne riječi koje obilježavaju Bergogliov odgoj: "izbor, potreba i strast". Po mišljenju Spadara, u njima je vrlo sažeto ono što je Bergoglio napisao odgojiteljima kako bi ih potaknuo na odgojno djelovanje: „Odgajanje je jedno od najuzbudljivijih umijeća u životu i neprestano zahtijeva da se šire vidici“. U članku se podsjeća da odgajanje nije isključivo individualno, nego zajedničko djelo, te da je Bergoglio uvijek smatrao školu kao važno sredstvo društvene integracije.

Isto se tako ističe da je papi Franji važno "prihvaćanje različitosti", te da se razlike trebaju shvaćati kao izazovi, ali pozitivni izazovi, kao bogatstvo, a ne kao problemi. Izazov je odgoja, po mišljenju Bergoglia, povezan s "antropološkim izazovom". Zato Spadaro piše: „ne možemo se ponašati poput noja“. Još jedna tema koja se ponavlja u odgojnom sustavu Bergoglia je "nemir kao pokretač odgoja". Odatle proizlazi i apel odgojiteljima da budu hrabri i kreativni te da nikada ne postanu „fundamentalistički službenici vezani uz kruta planiranja“. Na kraju je ravnatelj časopisa Civiltà Cattolica napomenuo da za Svetog Oca odgajanje nije tehnika, nego neprestana plodnost, odgoj je obiteljsko djelo koje podrazumijeva međugeneracijski odnos i prenošenje iskustva.