Ovih 10 svetaca imalo je problematične obiteljske odnose

Prema ovome čini se kako disfunkcionalne obitelji nisu izum modernog doba.

Živimo u svijetu ispunjenim slomljenim srcima i narušenim obiteljskim odnosima. Oni koji nose rane nastale zbog lošega obiteljskoga iskustva vrlo su često preplavljeni beznadnošću prisjećajući se kako su obitelji nekada bile svete i netaknute, dajući primjer svojoj djeci kako se suočiti s krizama i poteškoćama. Čini se da su takve obitelji bile svete. A što se danas događa s nama? Što je s našom djecom?

Čini se kako disfunkcionalne obitelji nisu izum modernog doba, a nisu zaobišle ni obitelji mnogih svetaca. Stoga, ako vam je obitelj daleko od savršenstva, pročitajte kakva je bila u životima sljedećih svetaca i svetica, piše Aleteia.

Sveti Felix iz Valoisa (1127. – 1212.) bio je sin grofa i grofice koji su se razveli kada je on imao 13 godina. Nakon razvoda njegovih roditelja, Felix je odlučio slijediti svoju želju da živi kao pustinjak. Na kraju je zaređen za svećenika.

Blaženi Philip Hong Pil-ju (1774. – 1801.) rođen je u nekatoličkoj korejskoj obitelji. Njegov otac oženio se bl. Columbom Kang Wan-suk, koja je ubrzo postala kršćanka, a nedugo potom na kršćansku je vjeru prešao i Philip. Njegov otac je ismijavao Columbu zbog njezine vjere te ju je na kraju ostavio, dok je Philip odlučio nastaviti živjeti sa svojom maćehom. Na kraju su blaženi Philip, Columba i blaženi James Zhou Wen-Mo (svećenik) uhićeni i pogubljeni mučeničkom smrću.

Sveti Eugene de Mazenod (1782. – 1861.) rođen je u bogatoj francuskoj obitelji, ali revolucija ih je prisilila da kao izbjeglice pobjegnu u Italiju. U njihovom se braku osjetila napetost zbog financijskih poteškoća, Eugenovi roditelji su se razveli što je u to vrijeme bila neobična pojava. Njegova je majka razvod iskoristila ka prigodu da ismijava svoga bivšega muža. Iako je Eugene radio na ponovnom ujedinjenu svoje obitelji, na kraju je odustao i kasnije postao svećenik, te biskup.

Sveta Marguerite Bays (1815. – 1879.) bila je švicarska krojačica koja je živjela kod kuće sve do svoje smrti u 63. godini. Njezina sestra se udala, brak je propao nakon pet godina te se ona vraća ponovno u istu kuću. Najmlađi brat joj je bio prilično nasilan i agresivan zbog čega je završio u zatvoru. Izvanbračni nećak bio je povjeren svetoj Margueriti na čuvanje i odgajanje. Inače, ona je bila mistik i stigmatičar, pripadala je Trećem redu i godinama bila jako bolesna. Iako su u njezinoj obitelji vladali mnogi problemi, ona je sve članove neizmjerno voljela i činila sve što je bilo u njezinoj moći da im pomogne.

Blažena Marie-Eugenie de Jesus (1817. – 1898.) odrasla je u katoličkoj francuskoj obitelji. Kada je imala 13 godina njezin otac ostaje bez posla što obitelj dovodi do bankrota. Roditelji su se rastali, brat je otišao živjeti s ocem, a ona je ostala s majkom. Dvije godine kasnije njezina majka umire, a Marie-Eugenie biva prisiljena na život kod rodbine. U odrasloj dobi osjetila je snažan Božji poziv nakon čega je otišla u časne sestre.

Blažena Laura Vicuna (1891. – 1904.) bila je vrlo mlada kada joj je umro otac. Majka joj je ubrzo nakon toga postala ljubavnica nasilnoga i uvijek pijanoga čovjeka pod imenom Manuel More. Laura je bila strašno povrijeđena zbog ovoga majčinoga izbora i prinosila je svoj život žrtvujući se za majčino obraćenje. Laura je preminula sa samo 12 godina, a u trenutku smrti, njezina se majka obratila.

Blaženi Pier Giorgio Frassati (1901. – 1925.) živio je u stalnom strahu da će mu se roditelji razvesti jer im je brak oduvijek bio u problemima. Na kraju se i jesu razveli i to baš u trenutku kada je njihov sin Pier umro mlad. Međutim, vidjevši tisuće ljudi koji su došli na njegov sprovod, bili su nadahnuti i učinili sve da njihov brak ozdravi. Otac ovoga blaženika je za života svoga sina bio ateist, ali nakon njegove smrti ponovno se vratio katoličkoj vjeri.

Blaženi Lojze Grozde (1923. – 1943.) rođen je kao izvanbračno dijete koje su roditelji odbacili, a odgojili su ga baka i djed, te tetka. Nakon što se njegova majka ponovno udala uzela ga je sebi, ali očuh se strašno odnosio prema njemu te ga je stalno tjerao od kuće. Jednoga dana, pri povratku s fakulteta, Lojzea su presreli komunisti. Otkrivši da kod sebe nosi knjigu Kristova ispovijest i knjižicu o Fatimi, biva podvrgnut mučenju i mučeničkoj smrti.

Blažena Marie-Clementine Anuarite Nengapeta (1939. – 1964.) rođena je u nekršćanskoj obitelji u Kongu kao četvrta od šest kćeri. Nakon što nije dobio sina, otac ih napušta i odlazi drugoj ženi u nadi kako će mu ga ona roditi. Nakon toga Maria-Clementine Anuarite prihvatila je katoličku vjeru. Opirući se jednom nasilniku koji ju je želio silovati, biva ubijena.

Preveo i priredio Medjugorje-info.com

Označeno u