Pametni telefoni pogubno djeluju na djecu, upozoravaju znanstvenici

Pametni telefoni osvojili su posljednjih godina čovječanstvo i postali sastavni dio života ljudi, ali i djece.

Znanstvenici i liječnici došli su do poražavajućih saznanja da pametni telefoni, osim što drastično mijenjaju svet i društvo, pogubno djeluju i na djecu i to na način koji nitko nije očekivao.

Oni tvrde da kad pametni telefon date u ruke svojoj djeci, to je kao da ste im dali gram kokaina. Tvrde da se stvara ista ovisnost kao što je ovisnost o drogi ili alkoholi. Iako pruža mogućnost da budete hiper-povezani, davanje pametnog telefona djeci može proizvesti vrlo štetne učinke, piše Stopautismvirtual.ro.

Kada djetetu date pametni telefon, to je kao da mu „dajete gram kokaina“
Vrhunska stručnjakinja za bolesti ovisnosti Mandy Saligari je 2017. godine sugerirala da kada djetetu date pametni telefon to je kao da mu „dajete gram kokaina“.

Ona je objasnila da Snapchat i Instagram mogu biti jednako opasni u stvaranju ovisnosti kod tinejdžera kao droga i alkohol. Kao rezultat, imamo tinejdžere koje treba liječiti.

Saligari je rekla kako se vrijeme provedeno ispred ekrana mobilnih telefona često zanemaruje kao potencijalno sredstvo izazivanja ovisnosti kod mladih i da treba hitno poduzeti mjere protiv ove ovisnosti.

“Uvijek kažem ljudima, kada djetetu dajete tablet ili telefon, zapravo im dajete bocu vina ili gram kokaina”, rekla je i dodala „Zašto posvećujemo toliko manje pažnje tim stvarima nego drogi i alkoholu kada djeluju na iste moždane impulse?“, upitala je Saligari.

Ona je naglasila da roditelji više ne mogu kontrolirati svoju djecu kada je u pitanju upotreba mobilnog telefona. Istraživanja pokazuju da 4 od 10 roditelja ne uspijeva spriječiti svoju djecu da koriste smartphone. I čini se da se stvari pogoršavaju, jer čak i mlađa djeca, do šest godina, izuzetno dobro upravljaju tabletom ili mobitelom.

”Pametna anestezija” kao lijek za ovisnike o tehnologiji

Saligari tvrdi da je najbolji način za sprječavanje i suzbijanje ovisnosti uvođenje strogih pravila, i u domu i u školi. Ovaj program se naziva “pametna anestezija” i zahtjeva upotrebu mobitela samo kad je to potrebno.

Sigurno jer da će se djeca i tinejdžeri u početku buniti i prolaziti krizu sličnu bilo kojem ovisniku, ali roditelji trebaju ostati dosljedni i vrlo čvrsti da ne popuštaju, unatoč plakanju i moljenju djece. Jedino tako možete spasiti djetinjstvo svog sina ili kćeri!

S obzirom na to da prosječno američko domaćinstvo gleda televiziju gotovo devet sati dnevno, čini se da se svi u određenoj mjeri suočavaju s ovisnošću o tehnologiji.

Saligari, koja vodi kliniku u Londonu, rekla je da oko dvije trećine njenih pacijenata ima između 16 i 20 godina i da traže liječenje od ovisnosti. Primijetila je „dramatično povećanje“ još prije deset godina kada su mnogi njeni pacijenti bili još mlađi.

Izvor: Novizivot.net

Označeno u