Prve hrvatske sijamske blizanke, obaraju s nogu svojim osmjehom

Slučaj kakav je u svijetu viđen svega jedanput..

Valentina i Kristina, prve hrvatske sijamske blizanke, obaraju s nogu svojim osmjehom, a i u bolnici su već šarmirale medicinske sestre i liječnike koji su se brinuli za njih.

Riječi su suvišne, napisala je Marija Tambolaš uz fotografiju svojih blizanki koje je proljetos stručni tim liječnika s Rebra uspio razdvojiti. Do tad su ove dvije predivne djevojčice bile sijamske blizanke.

- Živahne su, okreću se, počele su, na neki način i puzati. Zapravo je to više kretanje kao crv - rekla je Marija za Večernji list i dodala kako djevojčice pogotovo vole brata i seku, Ivana i Maju.

Valentina i Kristina, prve hrvatske sijamske blizanke, obaraju s nogu svojim osmjehom, a i u bolnici su već šarmirale medicinske sestre i liječnike koji su se brinuli za njih. Krajem rujna su djevojčice napokon otišle kući u Bušetinu kraj Virovitice.

Kada su, nakon sedam i pol mjeseci provedenih u bolnici, s mamom Marijom i tatom Petrom krenule kući, upravo su brojne medicinske sestre zamolile roditelje da još malo pričekaju - da izljube djevojčice.

- Vežemo se za svu djecu, ali ovo je ipak bila jedna posebna priča. Ove su nam se curice jako uvukle pod kožu. Toliko su simpatične i već itekako pokazuju svaka svoj karakter. Primjerice, Kristina je u početku bila hiperaktivna i jako je tražila pažnju te bi začas nastali problemi ako joj se ne bismo posvetili. Valentina je pak bila miroljubiva i prava mala dobrica. A onda su, odjednom, prije jedno dva ili tri tjedna, samo zamijenile uloge. Valentina je sad dominantna, a Kristina se jako primirila. Čudesno - rekla je tada sestra Marina Mišković, za 24 sata.

Podsjetimo, blizanke rođene sredinom siječnja od rođenja su u bolnici. Rođene su prijevremeno, sa spojenom jetrom i crijevom - slučaj kakav je u svijetu viđen svega jedanput. U ožujku su ih razdvojili. Operacija je trajala petnaest sati. Sudjelovalo je četrnaest liječnika. Sve je prošlo u najboljem redu i djevojčice su se u ovih nekoliko mjeseci oporavile. Danas im se, kažu roditelji, ožiljci od operacije jedva vide, piše 24 sata.

Označeno u