Trebamo li s našom djecom razgovarati o politici?

Ne možete je izbjeći, posvuda je. Što bi naša djeca trebala znati o tome?

Pandemije, prosvjedi, politički izbori i različita druga pitanja česta su tema i u obitelji. Kakav bi pristup trebali zauzeti s djecom? I jesu li djeca sposobna sve to shvatiti?

Obratite pažnju na sigurnost malenih

Čak i kada moramo osuditi loše ciljeve ili postupke o kojima djeca slušaju ili gledaju, ne trebamo osuđivati pojedine ljude, koji imaju svoje dostojanstvo i zaslužuju poštovanje. Potrebno ih je osposobiti da osuđuju zlo a ne čovjeka.

Danas smo u medijima bombardirani informacijama: u istim trenutku sve vijesti su nam dostupne. Čuvajte svoje malene.
Je li potrebno da budu svjesni svakog svjetskog problema - potresa, pada zrakoplova, terorističkih napada, masovnih pucnjava i nasilja svake vrste? Prije svega toga, djecu je potrebno emocionalno i psihološki odgajati Ta sigurnost često je opterećena preuranjenim izlaganjem svim zlima koja ih mogu uznemiriti.

Djecu treba malo po malo uvoditi u društvenu stvarnost, važno je razgovarati o pravoj ulozi politike i usaditi im svijest da je to plemenita funkcija u službi naroda i da je njegova primarna misija služiti općem dobru. Naše razlučivanje i naši izbori mogu se vršiti samo u svjetlu ovih univerzalnih predodžbi. Oblikovati srce i inteligenciju naše djece, poticanje na razmišljanje i dijalog naša je zadaća u u odgoju djece.

Ostaviti svoju djecu pred TV-om i ponuditi im društvene medije kao jedini izvor informacija neće im pomoći u oblikovanju njihove prosudbe i time riskirati da će usvojiti samo jedno razmišljanje i stav. To bi također značilo preuzeti rizik da se svi događaji ostave na istoj razini: gomilalaući polularne trivijalnosti zajedno s primjenom javnog zakonodavstva. Međutim, tinejdžer koji ima dobre temelje i oblikovan stav prema politici u stanju je gledati i analizirati vijesti te razumjeti rasprave u medijima. Između pretjerane zaštite i prekomjernoga izlaganja, edukacija je delikatan čin kojim uspostavljamo ravnotežu.

Ines de Franclieu|Aleteia

Preveo Medjugorje-info.com

Označeno u