Je li ovako izgledala mističarka i stigmatičarka sveta Ruža Limska

Izgled i lice prve svetice Novoga Svijeta može nam biti prisutnije nego ikada zahvaljujući skupini znanstvenika koja je analizirala njezinu lubanju

Znanstvenici sa Sveučilišta Svetog Martian de Porresa u Peruu te forenzičari iz Brazila rekonstruirali su lice svete Ruže i lice još dvoje svetaca koji su živjeli prije više od 300 godina.

Dominikanci su sačuvali lubanju svete Ruže, svetog Martina de Porresa i svetog Ivana Macija u crkvi svetog Dominika koja se nalazi u povijesnom središtu glavnog peruanskog grada Lime.

Pod nadzorom dominikanaca te uz stroge sigurnosne uvjete, ljubanje su privremeno premiještene u jednu kliniku u Limi. Ondje su se provela istraživanja računalne tomografije koja se koristi u medicini kako bi se slikovno rekonstruirala ravnina tijela.

Lice svete Ruže Limske je objavljeno prvo. Istraživači su rekli da rekonstruirana slika prikazuje “lijepu ženu s nježnim detaljima i usklađenim licem”. S obzirom na starije prikaze i portrete, ova rekonstrukcija poručuje da je svetica imala veće oči.

ruza-limska.jpg

Njezina se rekonstruirana slika objavila u župu Svete Ruže na brazilskom otoku Guaruja 23. kolovoza prošle godine. Svetičin se blagdan u Peruu slavi 30. kolovoza dok se u ostatku svijeta slavi 23. kolovoza. U studenom prošle godine, istraživaći su predstavili svoj rad u cijelosti, objavili su poprsje svete Ruže kao ona dvojice svetaca, Martina de Porresa i Ivana Macija.