Neobične jaslice u Postirama na Braču

Originalne i posebne jaslice ove će godine razveseliti vjernike iz Postira na Braču. Baš zato šta su stare ljude svi otpisali, mladi je brački župnik don Jure Martinić (33) pozvao dvojicu mjesnih djedova da u župnoj crkvi svetoga Ivana Krstitelja podignu jedne neobične božićne jaslice – po dalmatinski Betlem – a koje će biti u obliku prave otočke BUNJE!

Za one koji ne znaju, BUNJA je poljska kućica kružnoga tlocrta sa stožastom kupolom, sva složena samo od kamena, bez ikakvoga veziva. To je jedna od rijetkih suhozidnih arhitektura iz prethistorije koja je opstala do danas. I nestat će kad nestane ovakvoga staroga svijeta. Današnja civilizacija nažalost marginalizira i odbacuje stare ljude, a oni su među posljednjima koji u rukama i glavi čuvaju jednu drevnu tradiciju kao što je složena gradnja bunje; tko god vidi takvu kućicu, ne vjeruje kako ona stoji. A stoji vjekovima.

Postirani barba Jure Šantić Prepredalo (93) i barba Ivo Cvitanić Vragadinac (87) dva su junaka ovoga postirskoga Božića, a njihov kameni Betlem dokaz je kako u u njihovoj svići još ima ulja, u rukan snage, a u glavi pameti!

Oba su težaci, ali cijeli život i graditelji, i vjerojatno su najstariji graditelji jaslica u ovom trenutku na kugli zemaljskoj.

I ovo je značajna podudarnost – barba Jure je prvu bunju izgradio 1934., prije točno 86 godina, i sad je svoju karijeru okrunio na najljepši mogući naćin izgradivši počasnu BUNJU za Isusa, Mariju i Josipa u župnoj crkvi u kojoj je skoro svaki dan na misi!

Don Jure i družina postavili su uz jaslice još i pjover, kameni naplov na kojemu se skuplja voda, jedna kamenica glumi gustirnu, a dalmatinski ambijent začinili su maslina i čempresić.

Još jedan interesantan podatak je da su za izradu ovih jaslica (zidića i bunje) donesene stijene sa različitih postirskih imanja, jedno tri kubika kamena i u tom skupljanju sudjelovali su brojni mladi i župljani, a s ciljem da jaslice i na taj način simboliziraju zajedništvo župe.

Svi župljani su naravno oduševljeni svojim neobičnim jaslicama, i sada sa puno više radosti dolaze pred njih i mole se malom Isusu. To je zato jer se posebno voli ono što je tvoje i domaće, ono što ti je u krvi i što je dio tvoje povijesti, odrastanja, života i kulture. Ove jaslice imaju i tu poruku: da ne zaboravimo vlastitu povijest i tradiciju.

A don Jure na kraju poručuje: „Željeli smo poručiti da se na stare ljude u Postirima još računa i poštuje ih se. Neka ovogodišnji Božić, u kojemu se dogodilo nešto nesvakidašnje – a to je da ljudi kite borove i rade jaslice puno prije blagdana jer im to pruža utjehu, mir i sigurnost u nesigurnin vrimenima – probudi svit da ne bude ladan ka kamen, nego topao baš onako kakav je Bog prema svima nama.“ medjugorje-info.com 

jaslice-postira-brac_6.jpg

jaslice-postira-brac_2.jpg

jaslice-postira-brac_3.jpg

jaslice-postira-brac_4.jpg

jaslice-postira-brac_1.jpg

jaslice-postira-brac_8.jpg

jaslice-postira-brac_5.jpg

Označeno u