Spomen kuća Majke Terezije u Skopju

Želja da se oda počast najpoznatijoj i jedinoj dobitnici Nobelove nagrade za mir iz Makedonije, ostvarila se 30. siječnja 2009. godine, otvaranjem spomen kuće Majke Tereze.

Položaj samog objekta nije slučajno odabran. Naime, na ovom se mjestu, do zemljotresa 1963 godine, nalazila katolička crkva “Presveto Srce Isusovo” u kojoj je Majka Tereza, tada Gonxha Bojaxhiu bila krštena, dan nakon svog rođenja.

Isusovci koji su tada djelovali u katoličkoj crkvi u Skopju, u razdoblju između dva svjetska rata, posebice o. Jambreković odigrali su ključnu ulogu u odluci mlade Gonxhe da napusti rodni dom i obitelj, te da svoj život posveti Bogu. Na neki način, i sama lokacija predstavlja simbolični most između mlade Gonxhe i jedne od najvećih svjetskih humanitarki, Majke Tereze. Muzej je višenamjenska zgrada sastavljena iz tri djela: galerija - izložbeni prostor, kapela - duhovni prostor, amfiteatar-multimedijalni prostor.

Izložbeni prostor
Unutrašnjost izložbenog prostora prikazuje ambijent makedonske gradske kuće početkom 20 stoljeca.

Izložba uključuje fotografije, dokumente i eksponate preko kojih se može pratiti životni put Majke Tereze, od njezinog djetinjstva u Skopju, preko humanitarnog rada, sve do njezine smrti, beatifikacije i kanonizacije.

Od značajnijih dokumenata izdvajamo njezin krsni list, koji je izdala Župa Presvetog Srca Isusova, a među izloženim eksponatima, nalaze se i sari Majke Tereze, molitvenik, krunica i raspelo.

Kapela/Svetište Majke Tereze
Iznad izložbenog prostora, nalazi se kapela gdje svećenici katoličke crkve, služe svete mise. Povodom kanonizacije Majke Tereze, u rujnu 2016 g. ova kapela je proglašena svetištem, a na svečanim misama vezane uz značajnije datume iz života Majke Tereze izlaže se njena relikvija.

Amfiteatar
Suteren je koncipiran kao multimedijalni prostor gdje se održavaju projekcije, promocije, edukativne radionice i izložbe vezane uz život i djelo Majke Tereze i općenito humanitarni rad.

Značajne izložbe
Spomen kuća je imala brojne izložbe u Makedoniji i u svijetu, od koje možemo da izdvojimo izložba sa nazivom “Majka Tereza svetica iz Skopja, svetica svijetu” koja je prvi put otvorena u Rimu povodom kanonizacije Majke Terezije, nakon to, bila je izložena na IV Svjetskoj konferenciji za međureligijski i međucivilizacijski dijalog u Bitolji, u Poljsku (Katowice, Kielce, Poznań) i Japanu (Tokyo).

Označeno u