Što je 7-ogodišnji Joseph Ratzinger zaželio za Božić?

“Predragi Isuse! Uskoro dolaziš na Zemlju. Ja bih za poklon želio misal, zelenu misnicu i Isusovo srce.

Uvijek ću biti dobro dijete. Pozdrav! Joseph Ratzinger“ – napisao je papa Benedikt XVI. u dobi od sedam godina, a pismo je pronađeno u njegovoj kućiu Pentlingu, u Njemačkoj, tijekom preuređenja.

Braća Georg i Joseph i njihova sestra Maria napisali su 1934. godine pismo Djetetu Isusu i zamolili ga darove za Božić. Georg, koji je tada imao deset godina, zaželio je glazbenu partituru i bijelu misnicu, dok je Maria, koja je imala trinaest godina, zaželjela slikovnicu. Joseph je, sa svojih sedam godina, zamolio Isusa misal, zelenu misnicu i srce Isusovo. Budući da je u to vrijeme papir bio skup, a obitelj Ratzinger skromno živjela, djeca su napisala želje u zajedničkom pismu.

Same želje odgovaraju tom vremenu u Njemačkoj jer je i misa bila dio dječje igre, pa je tako bilo i u obitelji Ratzinger. „Mi bismo zajedno napravili jaslice, a među igrama je bila i „igra oca“ u kojoj smo se igrali Joseph i ja, dok sestra ne bi sudjelovala u toj igri. Nas dvojica skupa bismo slavili misu i čak smo imali misnice koje je bila napravila krojačica naše majke“, prisjetio se mons. Georg Ratzinger u intervjuu Michaelu Hesemannu koji je objavio u knjizi “Moj brat, Papa”.

Izvor: quovadiscroatia.com

Označeno u