(VIDEO) Brdo Tabor, mjesto na kojem se zbilo Kristovo preobraženje

Gora Tabor, mjesto je Kristova preobraženja, kojega se spominjemo u Evanđelju druge korizmene nedjelje. Nalazi se na 588 metara nadmorske visine.

tabor-crkva-isusovog-preobrazenja-1.jpg

Foto: Holy Land Pilgrimages

Evanđelja ne spominju ime svetoga brda na kojem se Krist preobrazio, ali prema predaji iz trećeg stoljeća navodi se brdo Tabor kao mjesto na kojem je Isus dozvolio Petru, Jakovu i Ivanu da ga vide u sjaju njegove nebeske slave. To je razlog da su 1631. godine ovo Sveto Mjesto otkupili franjevci i na tom mjestu podigli samostan i baziliku Preobraženja Gospodinova.
 
- Trenutak preobraženja dogodio se nakon što je Krist prvi puta navijestio svoju muku. Zato držimo da brdo Tabor daje novo iskustvo Uskrsa. Zanimljivo je je da Istočne Crkve preobraženje zovu Ljetnim Uskrsom. To znači da, ako želimo doći do Kristovog Uskrsa, njegove Pashe, mi sami moramo proći kroz taj Ljetni uskrs koji je naš život, iz dana u dan – istaknuo je fra Pedro Luis Rodrigues, student Franjevačkog biblijskog instituta.

tabor-crkva-isusovog-preobrazenja-2.jpg

Foto: Holy Land Pilgrimages

U 89. psalmu kralj David slavi Gospodina Boga, koje je stvorio sjever i jug te spominje kako Hermon i Tabor kliču imenu njegovu. Franjevci svjedoče da boravak na ovom brdu daje naslutiti da sama priroda 'kliče' svoju radost zbog Boga Stvoritelja, zato je ponekad teško vratiti se u 'stvarni život'.

- Kao što su i sami apostoli rekli; lijepo je prebivati ovdje. Ali nužno je sići s brda i 'vratiti se u stvarnost'. Kao i apostoli mi uvijek moramo silaziti s planine u svakodnevni život i ovdje pokazati drugima da Isus živi u našim životima te da je Isus živ, ali preobraženim, novim životom – zaključio je fra Pedro.

Virtualna šetnja kroz baziliku Preobraženja Gospodinova omogućena je na ovom videu: