10 načina kako se pripremiti za svetu pričest

U mnogim sakristijama postoji ploča s ovim natpisom, koja stoji kao podsjetnik svećenicima da slave svaku misu s vjerom i žarom: “Svećeniče, Božji čovječe, slavi ovu misu kao da je to tvoja prva misa, zadnja misa i jedina misa.” Trebali bismo primiti svaku pričest kao da nam je prva, zadnja i jedina pričest.

Od svih gesti, akcija, odluka, pokreta u životu ljudskog bića, daleko najvažnije (izvan svake usporedbe) je primiti Isusa, Gospodina i Boga u samu dubinu svoje duše u najvećem od svih sakramenata: euharistiji.

Kruh života, Anđeoski kruh, Corpus Christi, hrana za putovanje k’ nebu, energija i snaga na autoputu prema svetosti, Naša utjeha, Prijatelj, Vodič, Svjetlo, Potpora i Utvrda, Duhovna mana, Naš vječni život — svi ovi nazivi i još više njih na najkraći način opisuju Isusa, stvarno prisutnog na misi u pričesti. Možemo ga nazvati “Sakramentom nad sakramentima”.

Nitko na Zemlji ne bi nikad mogao usporediti jednu svetu pričest sa svom drugom stvorenom stvarnošću. Ipak, razmislite o ovome: sav stvoreni svemir i njegove zvijezde, planete, beskrajni oceani, veličanstvene planine i zvjezdano nebo, kao i sve ribe u morima i životinje koje nastavaju zemlju, nisu ništa prema jednoj, samo jednoj svetoj pričesti.

Zašto?

Razlog je jednostavan, ali vrlo uzvišen: u svetoj pričesti nalazi se sam Bog! Sveta pričest nije neki nejasan ili apstraktan simbol, kao što nekatolici tvrde! U svetoj pričesti je sam Bog. Bog je izvor svega što postoji i svrha našeg postojanja! Bog nas je svih stvorio iz ljubavi, kako bismo bili s Njim i ljubili ga u ovom životu i cijelu vječnost u nebu!

Bog se ponizio toliko da je postao jedan od nas. Po Marijinom “da” druga osoba Presvetog Trojstva postala je poput nas; postala je čovjekom. Bog je postao poput nas u svemu osim u grijehu. Štoviše, Isus, Marijin sin, nakon što je ostavio ovaj svijet u svom slavnom tijelu, htio je uvijek ostati s nama, čak do kraja vremena.

Posljednje Isusove riječi u Matejevu evanđelju su: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta.” (Mt 28, 20 ) Ako je Isus uzašao na nebo, kako onda može još uvijek biti s nama čak do kraja vremena, do kraja svijeta? Odgovor: u svom mističnom tijelu koje je Crkva a koju je ustanovio kao primarni sakrament spasenja za svijet.

Ipak od svih sakramenata najveći je presveta euharistija. Zašto? Jer je u presvetoj euharistiji zapravo Bog; ona zaista jest Isus Krist, Kruh života. Euharistija je zapravo i supstancijalno Tijelo, Krv, Duša, i Božanstvo Isusa Krista! Čak i najmanja posvećena hostija, čak i pola hostije, čak i jedna čestica posvećene hostije još je uvijek Krist Gospodin, Kralj i Bog svemira!

10 savjeta za bolje primanje euharistije

Uspjeh neke proslave ovisi o njezinoj prethodnoj pripremi. Uspjeh u sportu ovisi o pripremama i treninzima te mentalnom stavu i disciplini; dobro udvaranje završava u trajnom braku punom ljubavi. Isto se može primijeniti na žarko i dostojno primanje našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista u svetoj pričesti.

Druga analogija je primanje gosta. Postoji mnogo načina na koje možete primiti gosta u svoju kuću. Evo ih nekoliko: gosta možete primiti protiv svoje volje — ponekad zbog iznimnih okolnosti, ili ga možete primiti s otporom i nevoljko. Zatim, gosta možete primiti s puno volje, širom otvarajući vrata svoje kuće. Štoviše, mogli biste primiti gosta pripremajući se noć prije, s velikom radošću što primate takvog gosta kojeg zaista želite imati u svom domu i podijeliti obrok s njim. Napokon, nakon što ste saznali da poseban gost dolazi, očistite cijeli svoj dom dan prije, pripremite hranu za koju znate da će gost u njoj najviše uživati; namjestite glazbu koju gost voli slušati; i napokon, okitite dom balonima i privlačnim i šarenim vrpcama. Naveli smo mnogo načina kako se može primiti gosta — od najgoreg mogućeg scenarija do najboljeg od najboljih.

Ova analogija primanja gosta u kuću može se lako primijeniti na primanje Isusa u naše duše. Ispitajte svoju savjest sada: kakav doček spremate euharistijskom Gospodinu Isusu kad ga primate u svoj dom/dušu, kad ga primate u svetoj pričesti? Kako ga primate? Preispitajte svoj način dočeka Isusa u euharistiji. Zašto? Kao što je ranije rečeno, to je najvažnija stvar koju možete učiniti u svom životu. Budući da je ovo istina, svi bismo se trebali stvarno potruditi što bolje primati euharistijskog Gospodina. Kako možemo primijeniti ove principe na primanje Gospodara svemira u duboke dubine naše duše? Slijedi 10 praktičnih prijedloga koji mogu biti od velike pomoći!

VJERA
Kako brzo samo naša vjera propada, slabi, ili čak nestaje. Žalosno je reći, ali najbrojnija religijska skupina u SAD-u jesu katolici koji ne žive svoju vjeru! Revno molimo: “Gospodine, vjerujem, ali ojačaj moju vjeru!” Vjera je poput sjemena zasađenog u zemlju. Neka naša vjera raste i cvjeta dok ne dođemo u nebo!

ZAHVALNOST
U vezama, pogotovo u brakovima, jedna od najvećih stalnih opasnosti je ta da svog supružnika počnemo uzimati zdravo za gotovo. To može biti pogubno za svaki brak. Isti se problem može javiti u našem odnos s euharistijskim Isusom: možemo se naviknuti na misu i svetu pričest — čak i oni koji se svakodnevno pričešćuju — i početi uzimati Gospodina zdravo za gotovo. U Dnevniku Božjeg milosrđa, kojeg je napisala sv. Faustina, Isus se žali da ima duša koje ga primaju bez ljubavi, kao da je On običan predmet. Isus kaže da bi više volio da ga se ne prima, nego da ga se prima rutinski, kao da je predmet! U mnogim sakristijama postoji ploča s ovim natpisom, koja stoji kao podsjetnik svećenicima da slave svaku misu s vjerom i žarom: “Svećeniče, Božji čovječe, slavi ovu misu kao da je to tvoja prva misa, zadnja misa i jedina misa.” Trebali bismo primiti svaku pričest kao da nam je prva, zadnja i jedina pričest.

OČISTITE DUŠU
Dobro se sakramentalno ispovjedite. Sveci i Crkva nas uče da, što je duša čistija to su obilnije milosti u primanju pričesti. Preciznije rečeno, prljava staklena ploča sprječava da Sunce potpuno prodre u kuću. Isto tako, prljava će duša zapriječiti da potpuna i snažna prisutnost euharistijskog Gospodina obuzme dušu.

DOĐI RANIJE
Sigurno je da ne bismo kasnili na zadnju utakmicu svjetskog prvenstva, ili na promociju, ili čak na skupocjenu večeru u glamuroznom restoranu. Zar onda ne bismo ranije trebali doći na misu kako bismo u našim srcima dočekali Kralja nad Kraljevima i Gospodara nad Gospodarima? Što mislite? Kašnjenje na misu ometa druge, ometa svećenika i ometa pozornost dotične osobe tijekom cijele mise. Izbjegnimo takav odnos prema Bogu!

POŠTOVANJE
Mojsiju je zapovjeđeno da izuje sandale pred gorućim grmom koji je bio simbol euharistijske prisutnosti. Izaija se žalio da je nečist među nečistim ljudima. Njegove su usne morale biti pročišćene gorućim ugljenom. Koliko bismo više poštovanja morali pokazati pred Stvarnom Prisutnošću i Euharistijskim Isusom. On nije simbol nego prava osoba! Ako zemaljski kralj zaslužuje najveće poštovanje, što je onda s Kraljem svemira i euharistijskim Gospodinom?

NAKANE
Svećenik obično ima svoje specifične nakane u svakoj misi. To ne znači da vi ne možete imati vlastite privatne nakane. Tri su prijedloga koji će vam pomoći da misu doživite potpunije: 1. Prikažite misu za umrle osobe koje bi mogle biti u čistilištu, za što skori ulazak u raj ili barem za ublažavanje njihovih patnji; 2. Za obraćenje grješnika. Svi mi imamo članove u obitelji, rodbini, prijatelje, kolege, koji kao da su zaboravili na Boga ili su ljuti na Boga ili su se pak iz nekog razloga udaljili od Crkve. Prikažite svoju svetu misu i pričest. Te izgubljene ovce mogu se vratiti Dobrom Pastiru ako se ustrajno za njih molimo i prinesemo ih na oltar u svetoj misi; 3. Osobne borbe. Svi se mi borimo s tijelom, s demonima, sa zavođenjima ovoga svijeta i njegovim obmanama i mnogim privlačnostima. Zašto ne bismo tijekom pričesti molili Gospodina Isusa za milost istinske transplantacije srca! Vi doista primate Tijelo i Krv Isusovu. To znači da primate Njegovo čitavo tijelo, pa tako i srce. Molite Isusa da vam dadne svoje Presveto Srce i zamolite Njegovo Srce koje gori plamenom ljubavi da obuzme sve ono što je u vašem srcu. Žarke i česte svete pričesti prečaci su prema svetosti!

SUDJELOVANJE
Na misi nismo pozvani biti pasivnim promatračima, kao da je to neka predstava. Naprotiv, pozvani smo sudjelovati u potpunosti, aktivno i svjesno (usp. Drugi vatikanski sabor, Sacrosanctum Concilium, Konstitucija o liturgiji). Pozvani smo pozorno slušati Riječ Božju, odgovoriti na Riječ i pjevati svim našim srcima hvale i štovati Gospodina. Kad je u misi vrijeme tišine, tada ulazimo u dublje susrete s Gospodinom. Kao što nas prorok podsjeća: “Ušutite i znajte da sam ja Jahve.”

MARIJINO I TVOJE SRCE
Dok se približavamo pričesti trebali bismo ponizno moliti Blaženu Djevicu Mariju — kao što nas blažena Majka Terezija iz Kalkute podsjeća – da nam pruži svoje Bezgrješno Srce tako kako bismo mogli primiti Isusa s najvećom čistoćom, poniznošću i ljubavlju. To je doista ključ za poboljšanje naše svete pričesti. Sveti papa Ivan Pavao II. daje nam prekrasnu paralelu. On uspoređuje Gospin “da” u blagovijesti s našim “Amen!” kad primimo Isusa u svetoj pričesti. Rezultat je isti: primati Isusa u srcu. Gospino “da” rezultiralo je začećem Isusa u njezinoj utrobi. Naš “Amen” u svetoj pričesti rezultira Isusovom euharistijskom prisutnošću u našem srcu, umu i duši!

ZAHVALJIVANJE
Nakon pričesti trebali bismo provesti neko vrijeme u zahvaljivanju Isusu za ovaj najveći od svih darova — Njegovo tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo u svetoj pričesti. Nema većeg dara! U kućnim posjetima i prijateljskim obrocima, gost koji je najmanje pristojan zahvalit će domaćinu što ga je pozvao. Ne bismo li i mi trebali zahvaljivati Isusu što se ponizio i spustio u našu jadnu nutrinu koju nazivamo dušom? Neka naša srca, misli i glasovi pjevaju zajedno sa psalmistom: “Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar, jer vječna je ljubav Njegova.” Doista, Bog se raduje u zahvalnom srcu. Učimo se njegovati stav zahvalnosti.

BUDI EUHARISTIJSKI APOSTOL
S obzirom na to da ste pronašli najveće blago u životu, biser beskonačne vrijednosti, trebali biste biti motivirani da u najvećoj mogućoj mjeri donosite Isusa drugima! Uzmite Gospu kao primjer! Nakon što je u svome krilu začela Isusa, pohitala ga je donijeti rođakinji Elizabeti koja je u svojoj starosti bila trudna. Marija žurno donosi Isusa drugima. Nakon što ste primili Isusa u svetoj pričesti, i dostojno mu se zahvalili, sada je vrijeme da postanete vatreni apostol koji će donijeti Gospodina Isusa drugima. Propovijedajte primjerom, ali i riječima. Pozovite druge na ispovijed, na misu i pričest. Postanite misionar! Žetva je velika, ali radnika malo. Vi ste sada pozvani raditi u vinogradu s Gospodinom; pozvani ste ići u ribolov s Gospodinom i spasiti duše. Jedan od najvažnijih učinkovitih alata za spašavanje duša, lutajućih ovaca, zalutalih katolika, da se vrate u Crkvu, jest taj da naprave dobru sakramentalnu ispovijed i prime Gospodina Isusa u svetoj pričesti. Sluga Božji nadbiskup Fulton Sheen ovako je to rekao: “Prvo dolazi, a zatim odi!” Prvo trebamo doći i primiti Isusa s velikim žarom, vjerom i ljubavlju; onda idemo cijelom svijetu donijeti ovu radosnu vijest spasenja, svakom živom biću!

Na kraju, trebali biste biti prepuni radosti i zahvalnosti za najuzvišeniji dar euharistije. Sveta Euharistija je uistinu Tijelo i Krv Gospodina Isusa. Nema većeg djela što možemo učiniti dok živimo na zemlji, nego primiti Euharistiju dostojno. Isusovo obećanje za one koji će Njega primati često i dostojno treba nas sve ispuniti velikom radošću. Isus nas tješi ovim riječima: “Ja sam kruh života. Tko jede moje tijelo i pije moju Krv imat će život vječni i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan “(Iv 6, 22-71) Nebo je naše ako primimo Isusa na zemlji s vjerom i gorljivom ljubavlju!