Sadržaj s oznakom: Pričest

Zašto je važno ići na svetu pričest

Objavljeno u Duhovni kutak | 9.1.2022.

Nakon primanja pričesti

Nakon primanja pričesti, ne treba se pokloniti praznom tabernakulu ili oltaru.

Tri stvari potrebne da se dobro pričestimo:

Objavljeno u Duhovni kutak | 25.11.2021.

Pričest na ruku ili usta?

Prilikom pričesti navikao sam da hostiju primim u ruke, pa je onda sam prinesem ustima. Je li to ispravno? Ako nije, zašto nije? I kako je ispravno? (Čitatelj N. P.)Nakon podužeg vremena, nedavno sam bio na misi u zagrebačkim Remetama. Ugodno sam se osjećao kada je svećenik pričešćivao misare »potpuno«. On je svoje hostije dijelom umakao u kalež s vinom i onda pričešćivao izravno na usta vjernika. Pitam se: Zašto se vjernici ne bi pričešćivali »potpuno«, kako je na Posljednjoj večeri Isus pričestio svoje učenike, i tijelom i krvi svojom, na uspomenu njegove muke, povezanosti i jedinstva s Kristom. Dobro bi bilo da i ostali svećenici počnu pričešćivati na »remetski« način. Vjernik, Zagreb

U mnogim sakristijama postoji ploča s ovim natpisom, koja stoji kao podsjetnik svećenicima da slave svaku misu s vjerom i žarom: “Svećeniče, Božji čovječe, slavi ovu misu kao da je to tvoja prva misa, zadnja misa i jedina misa.” Trebali bismo primiti svaku pričest kao da nam je prva, zadnja i jedina pričest.

Kad sam primila Isusa u svetoj pričesti, uzviknu moje srce svom snagom:

“Istina je da nismo dostojni toga dara.

Objavljeno u Duhovni kutak | 21.9.2021.

Čuvajmo se svetogrđa

Svetu pričest možemo i smijemo primiti jedino u stanju milosti.

Primanje pričesti na usta ili na ruke nije odlučujuća odrednica naše pobožnosti. Kada je riječ o euharistiji, najprije treba obratiti pozornost na našu duhovnu pripravu kako bismo ju dostojno fizički primili. Catholic Link je tako izdvojila pet ključnih točaka kako se pripremiti za susret sa živim Kristom.

SVAKIM PRIMANJEM SVETE PRIČESTI, mi već ovdje na zemlji doživljavamo isto božansko djelovanje koje ćemo jednog dana iskusiti u svoj njegovoj punini na nebu - Božansko djelovanje ljubavi koje se vječno odvija unutar Presvetog Trojstva.

Ako ovako molimo poslije svake pričesti, sigurno smo u Isusovom Srcu, Njegovim Ranama i na putu svetosti!

Trenuci sakramenta Prve pričesti ovog dječaka natjerali su me na plač i promišljanje kako se često mnogi pa i ja osobno mehanički pričešćujemo ne shvaćajući Koga to primamo. Hvala ti Gospodine na ovom dječaku i Njegovoj ganutosti Tvojim stvarnim prisustvom u Posvećenoj hostiji.

"Draga Tamara, hvala ti na svjedočanstvu vjere, hvala i strpljivim roditeljima koji su bili s tobom 24 sata na dan! Hvala svim liječnicima i medicinskih sestrama, koji su bili uz nju tijekom deset godina! Tamara je primila Isusa u prvoj pričesti, a On ju je danas pozvao k sebi u Nebo!", napisao je u dirljivoj oproštajnoj objavi svećenik Ivan Vučak poručivši: "Dragi Isus došao je po svoju sveticu, po mučenicu Tamaru"

To je "djelo i dar Presvetoga Trojstva"

Don Damir Stojić redovno odgovara na pitanja svojih studenata. Evo što je odgovorio na pitanje o postu prije primanju svete pričesti

Žrtva na svetoj misi, budući da je istovjetna sa žrtvom na križu, ima neizmjernu vrijednost. I nema savršenijega načina da se klanjamo Bogu nego prikazujući misu, u kojoj je njegov Sin Isus Krist Žrtva i Svećenik.

Stranica 1 od 3