5 stvari o Sotoni koje možda niste znali

Može li predvidjeti budućnost? Pomicati stvari?

Sotona i njegovi sljedbenici mistična su bića duhovnog svijeta. Svakim danom nas muče, iako su njihova djela nevidljiva golom oku. Biblija nam mnogo govori o Sotoni i njegovim štićenicima, a Crkva je kroz stoljeća sve više naučila razumjeti ova zloćudna bića. Ovih pet činjenica pomoći će rasvijetliti slučaj ovih mračnih stvorenja.

Kakav je bio Sotona prije nego li je postao pali anđeo?

U knjizi Katekizam Katoličke Crkve stoji da Crkva podučava da je Sotona u početku bio dobar anđeo kojeg je stvorio Bog. Poznat je i kao Lucifer ili “svjetlonoša”. No, Crkva ima različita objašnjenja za to kakav je anđeo bio Sotona. Sveti Toma Akvinski u svom djelu Suma teologije navodi da se značenje kerubina podudara sa smrtnim grijehom, dok se značenje serafina ne podudara sa smrtnim grijehom. Stoga se prvi anđeo koji je zgriješio ne zove serafin već kerubin.
Međutim, Crkva nije izdala objašnjenje u kojem bi se Sotona nazvao kerubinom ili serafinom.

Može li Sotona predvidjeti budućnost?

U Katekizmu piše da Sotona ipak nije svemoćan. On je samo stvor, moćan je jer je čisto duhovno biće, ali je ipak samo stvor. Jednostavan odgovor bio bi - ne. Pali anđeli (kao i dobri anđeli) nemaju pristup budućnosti ako im je sam Bog ne otkrije. Kao što je Isus rekao u evanđelju po Marku: “Nitko, međutim, ne zna dana ni ure kada će se to dogoditi. Ne znaju ni anđeli na nebu, pa čak ni Sin. Zna samo Otac”. S druge strane, oni mogu pretpostaviti budućnost na temelju svojih opažanja. Demoni su po prirodi vrlo pametna bića i zahvaljujući pomnom promatranju ljudi mogu osjetiti što će se dogoditi u budućnosti. Oni mogu u određenim granicama ‘predvidjeti’ budućnost, ali samo zato što su dobri u opažanju kao i bilo koji pametan čovjek.

Mogu li pomicati stvari?

Anđeoska bića su moćna duhovna stvorenja, ali imaju ograničenu moć kada je riječ o materijalnim stvarima. Demoni većinu vremena izvode vizualne trikove te tako kreiraju iluzije koje naš um vidi kao stvari koje se pomoću kada one zapravo stoje na mjestu. Rijetki su slučajevi kada demoni pomiču stvari s jedne na drugu stranu prostorije kao što to možemo vidjeti u filmovima strave, ali i to se događa. Toma Akvinski je u djelu Suma teologije ponudio objašnjenje ovog fenomena.

Kako izgleda Sotona?

Svi su anđeli čista duhovna bića što znači da nemaju fizičko tijelo, ali ponekad mogu poprimiti oblik čovjeka ili nekog drugog stvorenja. Oblik koji imaju u Bibliji obična je krinka kako bi ih mi mogli zamisliti, no u prirodnom obliku su nevidljivi. Umjetnici su na razne načine prikazivali Sotonu - u obliku zmaja, zmije ili nekog drugog mitskog bića. Međutim, ni on nema fizički oblik.

Može li Sotona prognati ljude u Pakao?

“Umrijeti u smrtnom grijehu, a da se čovjek za nj nije pokajao i prihvatio milosrdnu ljubav Božju, znaci, po svom slobodnom izboru, ostati zauvijek odijeljen od njega. To upravo jest stanje konačnog samo-isključenja iz zajedništva s Bogom i s blaženicima, koje označujemo riječju “pakao””, (Katekizam, 1033).

Jednostavno rečeno - ne može. Sotona ne može prognati ljude u Pakao. Onamo odlazimo kada se svojevoljno odreknemo Boga. Sotona može na nas utjecati tijekom našeg života na Zemlji, ali sami biramo odbaciti Boga. Ako čovjek ode u Pakao to znači da je ondje otišao slobodan i svojom voljom.

Preveo: medjugorje-info.com/Aleteia