Deset razloga da slijediš Isusa Krista u Katoličkoj Crkvi

Zašto Katolička Crkva?

1. TO je Crkva koju je osnovao Isus Krist. Osnovao ju je kada je Šimuna nazvao Petrom – stijenom na kojoj će sagraditi svoju Crkvu. Pogledaj
Mt 16,17-18. Svaku drugu crkvu, zajednicu ili sektu započeo je netko (ili grupa ljudi), a ne Isus! Katoličku Crkvu možemo slijediti od Benedikta XVI. do Petra! Ako želiš slijediti Isusa, slijedi ga kroz NJEGOVU Crkvu.


2. Euharistija. Nema boljeg načina za jačanje osobne veze s Isusom od primanja Njega, Tijela i Krvi, Duše i Božanstva, u Euharistiji. On je Kruh Života. Mnogima je teško vjerovati u Euharistiju. Bilo je teško i za Isusove učenike. Pročitaj 6. poglavlje Ivanovog Evanđelja. Bez obzira što TI misliš, sjeti se Božjih riječi: “Zaista, zaista kažem vam, ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi.“
(Iv 6,53)


3. Sveti Otac – papa. Što? Papa?? – Apsolutno! Pazi – skoro svi kršćani (i katolici!) vjeruju da je Biblija nepogrješiva Božja Riječ nadahnuta Duhom Svetim. Pa zašto bi se ITKO oslanjao na LJUDSKO mišljenje i objašnjenje? Kada se to dogodi, rezultat je očit – više od 20 000 crkava, zajednica i sekti – svaka s drugim objašnjenjem. S papom ZNAMO da nam je Istina objavljena onako kako Bog hoće, jer je on dao tu vlast Petru (Mt 16,19). Koliko su god pape bili sveti ili “ne sveti”, učenja Katoličke Crkve nisu se promijenila 2000 godina! (Euharistija, Trojstvo, Marija, sakramenti...). Kroz svo vrijeme i sve kulture, možemo se osloniti na Svetu Stolicu da nas vodi. Kad god netko tvrdi da zna “točno” objašnjenje nekog biblijskog retka ili vjerske istine, pitaj ga – zašto bi TVOJE mišljenje bilo točnije od moga, ili ičijeg drugog? Možemo mirno pustiti da Duh Sveti vodi papu u pitanjima vjere, kao što je vodio pisce Biblije.


4. Marija. “Evo ti majke” (Iv 19,26). Ove riječi je Isus rekao Ivanu viseći na križu, ali su upućene i nama danas. Na našem putu kao učenici Isusa Krista imamo važnu prijateljicu – Mariju! Tko će nam bolje pomoći da slijedimo Krista od prve kršćanke? Da, Marija je bila prva osoba koja je rekla “Da” Isusu (Lk 1,38). Ona nas želi privući bliže njemu – sjeti se njenih riječi na vjenčanju u Kani: “Što god vam rekne, učinite.”
(Iv 2,5). Ona je naš saveznik u bitci protiv zla, a krunica oružje protiv Sotone.


5. Sveci. Kristovi sljedbenici su sada ili na zemlji, ili u čistilištu, ili na nebu (Katekizam Katoličke Crkve 954). Kada kažemo “općinstvo svetih”, združujemo sve tri grupe, jer, SVI smo mi članovi Tijela Kristovog – Crkve! Zajedno se radujemo i zajedno patimo. Jesi li ikada zamolio nekog da moli za tebe? Jesi li ti prihvatio i molio za nekog drugog? Pa, ako je to dovoljno dobro za nas, koji smo ipak grešnici, kako li je tek dobro zamoliti one koji su VEĆ U NEBU da mole za nas! Imamo utjecajne prijatelje koji se mogu pred Bogom zauzeti za nas – tražimo njihovu pomoć!


6. Sakramenti. Bi li bilo moguće voziti od Dubrovnika do Zagreba, bez uzimanja benzina? Naravno da ne. Također je nemoguće proći kroz naš život, doći u nebo, bez uzimanja goriva koje nam daje Bog. Sakramenti čine upravo to – daju nam Božju snagu – MILOST. Neke sakramente primamo samo jednom, i oni ostavljaju trajan znak na našoj duši – krštenje, potvrda, sveti red. Druge trebamo često primati – Euharistiju i sakrament pomirenja. Sakramenti su vidljivi znakovi koji uključuju naša osjetila (vid, sluh, opip...) dok se “prave stvari” koje ne vidimo događaju u nama. Kroz sakramente Duh Sveti djeluje u nama. Ispovijed će ti pomoći da prekineš s grijesima zbog kojih se ispovijedaš. Euharistija ti pomaže živjeti životom koji je sličniji Kristovom. Sakramenti nas povezuju s Bogom. Ostani i ti povezan s njim!


7. Život. Katolička Crkva čvrsto zastupa (mnogo puta potpuno sama) učenje o svetosti života. Pobačaj, eutanazija, smrtna kazna i kontracepcija petljaju se u stvaranje ili prirodni završetak života. Samo Bog je Stvaratelj života – tko smo mi da preuzimamo tu ulogu?
8. Sv. Pismo i tradicija – predaja. Katolička Crkva uči da su stvari koje je Isus govorio i činio prenesene preko apostola kroz BIBLIJU i CRKVENU PREDAJU. “Stoga braćo, čvrsto stojte i držite se predaja u kojima ste poučeni bilo našom riječju, bilo pismom.” (2 Sol 2,15). Pokušaj u Bibliji pronaći riječ “Trojstvo”, ili riječ “utjelovljenje”. Pa ipak, u to vjeruju svi kršćani. To je došlo po predaji – papa i biskupi (Crkveno Učiteljstvo) vođeni Duhom Svetim proglasili su to učenjem Crkve, dogmom. Ili popis knjiga koje sačinjavaju Bibliju – Kanon – sastavila ga je Katolička Crkva koristeći se tradicijom. Predaja se bavi pitanjima vjere i morala.


9. Molitva. Sv. Pavao nas podsjeća, “bez prestanka se molite!”
(1 Sol 5,17). Bogatstvo i punina molitvi Katoličke Crkve je bez premca. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu, Krunica, devetnice, molitve svecima, molitve Duhu Svetom..... Lijepo je moliti svojim riječima, ali ponekad riječi teško dolaze, posebno u teškim situacijama. Molitve Crkve uvijek su tu, spremne da nam pomognu u odnosu s Bogom. Imamo molitve za posebne prilike, molitve hvale, molitve za oproštenje, molitve u tuzi... U molitvama Crkve imamo cijeli arsenal za borbu protiv zla. Najvažnija stvar vezana za molitvu je... MOLITI!


10. Katolička Crkva posjeduje Istinu, cijelu Istinu, i ništa osim toga. Katolička Crkva ne kaže, niti je ikada rekla, da netko mora biti katolik da bi se spasio. Kaže da je Isus dao Crkvi “puninu sredstava spasenja” (KKC 830). To znači da se sva sredstva koja je Isus stavio na raspolaganje svojim učenicima nalaze u Katoličkoj Crkvi. Ostale crkve imaju elemente istine, i možemo mnogo naučiti od kršćana koji su u drugim crkvama, ali, želimo li cijelu Istinu, nalazimo je u Katoličkoj Crkvi. U današnjem svijetu, gdje mnoge crkve, organizacije, sekte, pojedinci, filozofi tvrde da posjeduju “istinu”, možemo biti mirni u punini Katoličke Crkve, koju sv. Petar naziva “stup i uporište istine”. (1 Tim 3,15)

Označeno u